Aile İçi Şiddet

Şiddet, bir insan hakları ihlalidir ve kanunlar nezdinde suçtur. Günümüzde nadiren erkekler de maruz kalsa da, kadınlar ve çocuklar bu dramın çoğunlukla baş oyuncularıdır.

Eğitim seviyesi, gelir seviyesi gibi kriterler gözetilmeksizin her kesimden pek çok kadın aile içi şiddete maruz kalmaktadır ancak, çevresel kaygılar nedeniyle çok azı adli birimlere yansımaktadır.

Şiddet fiziksel ya da cinsel olabileceği gibi ekonomik ya da psikolojik de olabilir. Son zamanlarda kadınları konu alan örgütlenmelerle, şiddete uğrayan kadına yol gösteren çalışmalar ve bu vesileyle kabuğunu kırarak sesini duyuran kadınların sayısı artmaya başlamıştır. Yapılan yasal düzenlemelerle de şiddet uygulayanın alacağı cezalar arttırılmıştır. Ancak bu durum yeterli değildir. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü taraından bir el kitabı hazırlanmıştır.

Buna göre;
*Vücudunuza yönelik, size acı çektiren, yaralanmanıza kimi zaman ise töre bahanesiyle hayatınızı kaybetmenize sebep olacak her türlü eylem fiziksel şiddettir.

*Bağırma, korkutma, küfür etme, başka kadınlarla kıyaslama, kişilik bastırılması, eve kapatma, küçük düşürme, kıyafete, gidilen yerlere karışma gibi eylemler psikolojik şiddettir.

*Kadın evli olsa dahi eşi tarafından cinsel ilişkiye zorlama, çocuk doğurmaya/doğurmamaya zorlama, kürtaja, fuhuşa, ensest ilişkiye zorlama gibi davranışlar cinsel şiddettir.

*Para vermemek, kadının gelirini elinden almak, çalışmasına izin vermemek ya da zorla bir işte çalıştırmak, aileyi ilgilendiren ekonomik durumlarda kadının fikrini almamak gibi eylemler ise ekonomik şiddettir.

Şiddete uğradığınızda başvurabileceğiniz kuruluşlar:

*İl Sosyal Hizmet Müdürlükleri
*Alo 183 Telefon Hattı
*Sağlık Kuruluşları
*Baro
*Kadın Sivil Toplum Kuruluşları
*Cumhuriyet Savcılığı
*Polis Merkezi/Jandarma Karakolu
*Belediye


Sayılan yerlere başvurmanız durumunda, sizin ilgili yerlere yönlenmenize, gerekirse sağlık raporu almanıza, tarafınıza bir avukat atanmasına, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun'dan yararlanmanıza, suç duyurusunda bulunmanıza ve güvenli bir yere yerleştirilmenize yardım edilecektir.

Yorumlar

zeynep dedi ki…
duyarlı davranışın için teşekkürler canım , gönül istiyor ki bu tür bilgilendirme yazılarına ihtiyaç olmasın ama gerçekler ortada ...
iyi haftasonları , sevgiler...
Nalan Ünal dedi ki…
Şiddete uğrayan ve hangi yasal haklara sahip olduğunu bile bilmeyen kişi sayısı oldukça fazla. Bilgilendirme ve yönlendirme içeren bu yazın bir çok kişi için faydalı olacaktır Bahar'cım.
okuyan dedi ki…
Faydalı bilgiler için çok teşekkürler canım.
Sevgilerimle.
AslıASLI dedi ki…
Nalan'a katılıyorum, insanlar gerçekten bilemiyor nereye başvuracaklarını. Çok tskler Baharım..
bahar006 dedi ki…
Asıl ben sizin duyarlılığınız için teşekkür ederim, ayrı ayrı:)