Amber Acil Uyarı Sistemi

Amber Alert; Amerika'da kullanılan ve açılımı America's Missing: Brodcast Emergency Response olmasına rağmen, aslında 1996 yılında kaybolan 9 yaşındaki Amber Hagerman adlı kız çocuğunun ismine dayanan acil uyarı sistemidir.




Amber Hagerman, Arlington, Teksas'ta  büyükannesinin evinin önünde bisiklet sürerken, arabalı bir şahıs tarafından zorla kaçırıldı. Sonradan polis tarafından yayınlanan zaman çizelgesine göre; Amber sadece 8 dakikada kaçırılmıştı. O günkü şartlarda etkili bir müdahalede bulunulamadı ve 4 gün sonra Amber'ın cesedine ulaşıldı. Bunun üzerine adına Amber Alert denilen muazzam bir uyarı sistemi kuruldu.

Şu anda Amerika'daki tüm kayıp çocuk vakalarında bu sistem derhal devreye giriyor ve çocuk, kaçıran şahıs, kullanılan araç gibi detaylar e-mail, sms gibi yöntemler yanında, televizyonlardan, radyolardan, caddelerdeki billboardlardan da sık sık anons ediliyor. Yani kaybolan bir çocuğu, aynı anda milyonlarca kişi aramaya başlıyor. Bu yöntemle pek çok çocuk, katillerin elinden son anda kurtarılmıştır.


 ABD'nin Georgia Eyaletinde ise Amber Alert yerine Levi's Call ismi kullanılmaktadır. 1997 yılında 11 yaşındaki Levy Frady, arkadaşlarıyla oynadıktan sonra bisikletle akşam yemeği için evine gitmekte iken kaçırılmıştır. Bir gün sonra, Levi'nin bisikleti evine yarım mil, cesedi ise 22 mil uzakta bulunmuştur. Geyik avı sezon açılışı için bölgede avlanmaya çıkan avcılar tarafından bulunan Levy'nin kafasından ve göğsünden vurulduğu, vücudunun bir kısmının da su çukuruna gömüldüğü belirtilmiştir.

Soruşturma süresince polis 1000'den fazla kişiyle görüşme yapmıştır. Son yıllarda da Levy'nin ölüm zamanına ait zaman çizelgesi güncellenerek tekrar yayınlanmıştır ve Levy'nin hayatta olan arkadaşlarıyla tekrar görüşülmeye başlanacaktır. Levy'nin anısına Amber Alert, resmi olarak Levi's Call olarak değiştirilmiştir. Georgia'da bu sistem kurulduktan sonra gerçekleşen toplam 17 kaçırma vakasının 16'sı çözülmüş, ancak ironiye bakın ki, Levy'nin katili hiçbir zaman bulunamamıştır.

Amber Alert, Arkansas'ta Morgan Nick Amber Alert olarak kullanılmaktadır. Morgan Chantel Nick, annesiyle birlikte gittiği beyzbol maçında kaçırıldı. Maçı izleyen annesinden arkadaşlarıyla birlikte ateşböceği yakalamak için izin isteyen Morgan, arkadaşlarıyla park alanında oynamaya başladı. Morgan en son arkadaşları tarafından annesinin arabasının yanında, ayakkabısındaki kumlarını temizlerken görüldü. Daha sonra Morgan'ın arkadaşlarından bazıları, onunla konuşan ürkütücü bir adam gördüklerini söyleyeceklerdi. 15 dakika sonra oyun bittiğinde, Morgan ortada yoktu. Annesi ve çağrılan polisler her yeri aradı ancak, bugüne kadar küçük kızdan hiçbir haber alınamadı. Annesi ise Morgan Nick Vakfı'nı kurarak çocuklarını kaybeden ailelere destek vermeye başladı.
 
Her eyalet ek olarak başka şartlar koysa da temelde Amber Acil Uyarı Sisteminin kullanılması için 4 kriter aranmaktadır:
1-Kolluk kuvvetleri tarafından kaçırılma olayı teyit edilmelidir. 
2-Çocuk ciddi bir yaralanma ya da ölüm tehdidi altında olmalıdır.
3-Uyarıyı yayınlamaya yeter derecede çocuk ya da kaçıran hakkında bilgi olmalıdır. 
4-Çocuk 17 yaşından büyük olmamalıdır.
 Günümüzde pek çok ülke farklı adlar altında Amber Alert sistemini kullanmaktadır. Çocuk kaçırma olaylarında bir dakikanın bile ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'de de böyle bir sistemin bir an önce hayata geçirilmesini dilerim.

Yorumlar

Bu sistemi Sevil Atasoy un Suç ve Delil programında duymuştum. Ne kadar faydalı ,keşke ülkemizde de işlese.
Gulsen dedi ki…
müthiş bir şey, umarım bizde de hayata geçirilir.
ozgrkdn dedi ki…
Çok gerekli bir konuya değinmişsiniz.Ancak ülkemizde incir çekirdeğini doldurmayan sohbetlerle,saçma dizilerle,salakça dedikodularla ve daha biryığın aptallıklarla dolu yaşam sürüp gidiyor....Umarım birgün medeni oluruz....
homestyleboom dedi ki…
Dünyanın en zor şeyidir sanırım sevdiğin birisinin kaybolması, umarım bizim ülkemiz de son yıllarda ciddi bir şekilde artış gösteren çocuk kaçırılma olaylarıyla ilgili bu tarz projeler uygulamaya başlar..
Huzur Moda dedi ki…
:(acı şeyleri yaşatmasın Rab bim
birincisin dedi ki…
Burada da işlese keşke bu sistem.Korkunç bir şey kayıp,Allah yaşatmasın..
Dolunay -Alanayarts dedi ki…
okurken tüylerim diken diken oldu.Allahım ne zor! inşallah yazdığın gibi en kısa zamanda hayata geçer bu sistem
Adsız dedi ki…
Bizim bayram şekeri toplarken kaybolan çocuklarımız, organ toplayıcı canavarların kıydıkları çocuklarımız ve daha nicelerinin öyküleri geçti birden aklımdan ve tekrar içim yandı.Kim bilir aileleri ne kadar yanmıştı.
Ellerine sağlık, çok yararlı bir paylaşım.
Umarım bize de gelsin bu sisteme benzer bir şey ve umarım dünyada hiç bir çocuk kaybolmasın, kaçırılmasın.
Sevgilerimle.
Senanın annesi dedi ki…
Kesinlikle bizim ülkemizde de uygulanmalı.
En azından caydırıcılığı bile azımsanmayacak kadar olacaktır.
Alyaminahome dedi ki…
ALLAH korusun, kimselere göstermesin,sistem süper,paylaşım için teşekkürler.ben de beklerim.
siyah kuğu dedi ki…
Umarım...
Bayramda kaçırılıp komşusu tarafından öldürülen üç küçük çocuğu unutmadık, köyde öğle yemeğine gelen iki arkadaşın yıllarca kayıp olup su borularından çıkan cesetlerini,Rabbim Hiç bir anne babaya bu acıyı yaşatmasın, Ölüm de muhakkak çok acı fakat Mezarını bilirsin , kayıp olması çok ürkünç bir durum , acaba şu ana işkencemi görüyor, acaba şu an , yazması düşünmesi bile çok zor, sabırlar diliyorum ve acil projeler.
bahar006 dedi ki…
Damla, keşke...


Gülsen, adamlar yıllarca önce bir olayın üzerine hemen bu sistemi kurmuşlar. Bizde daha kaç çocuk kaçırılması lazım bunun için bilmiyorum...

Özgrkdn, aynen katılıyorum, umarım.

Homestyleboom, ölüme bile katlanılır ama kayıp gerçekten çok zor, Allah yaşatmasın...
bahar006 dedi ki…
Huzur Moda, Birincisin Allah yaşatmasın kimseye.

Alanaycım, şimdi yaşasalar daha benden küçük olacaklardı.Saçma şeyler önceliklidir bizim ülkemizde biliyosun. Kaç çocuk kayboldu, inşallah bize de gelir benzer bir uygulama.

Ahestecim aynen katılıyorum canım, inşallah diyelim.

Senanın Annesi, çok haklısın, bir sürü kişinin göz aşinalığı olacak, bu bile yeter.

Alyamina, hoşgeldin, elbette gelirim, teşekkürler, sevgiler.

Siyahkuğu, bayramdaki o çocukları kim unutabilir, çok ama çok üzüldüğüm bir olaydı, insan böyle haberleri alınca o an neler yaşamış olabilecekleri insanın aklından çıkmıyor, Allah ailelerine sabır versin...
Igne oyam dedi ki…
cok değişik ve güzel bi sistem umarım ülkemizdede hayata gecirilir nasıl kıyarlar ufacık cocuklara anlam veremiyorum banada beklerim sevgiler
Syhn dedi ki…
söz konusu çocuklar olunca çok kötü oluyorum malesef ülkemizde her gün daha kötülerini duyar olduk :(
sevda s. dedi ki…
İnsana değer... bizde de olsa ama çok zor
bücürükveben dedi ki…
Bahar'cığım çocuklara musallat olanlara o kadar, o kadar öfke, hınç ve nefretle doluyum ki anlatamam, hayvan yapmaz böyle şeyi, çok üzüldüm tek tek okudum o çocukların hikayelerini:(((dünyada her bilmem kaç dakikada yine de bir sürü çocuk kayboluyor:(kimi fuhuş mafyasına, kimi tecavüz edilip öldürülüyor..tanrı da seyrediyor diye kızgınım:(

sevgiler
umay dedi ki…
umarım en kısa ülkemizdede kurarlar bu sistemi...
bahar006 dedi ki…
İğne oyalarım ve hobilerim, çocuğa kıyan herşeye kıyar zaten, inşallah bizde de başlar bu uygulama.

Syhn, maalesef etkin bir mücadele yok, zaman değişti, artık insanlar eskisi gibi güvenilir değil, ama ben kapsamlı bir mücadele göremiyorum.

Sevdacım, aynen canım, katılıyorum.

Müjdecim, insan değil zaten onlar, ama bunu engellemek için bişey yapmayanlar da benim için aynı yerde.

Umay inşallah diyelim ama bak Amerikada kaç yıldır var bu sistem, benim netten öğrendiğimi hükümet bilmiyor mu, uygulaması çok mu zor, ama yapan yok. Hiç akla gelmeyen konular bir kanunla değişiyor ama böyle bilinen birşey için kimse kılını kıpırdatmıyor.

Necla Şölen dedi ki…
Allah kimseye evlat acısı vermesin diyorum. Ama bu alarm sistemi çok iyiymiş. Kimsenin ihtiyaç duymaması dileklerimle...