Yüksek Topuklar

Biz kadınlar çok severiz ayakkabılarımızı. Her renkten her türden ayakkabıya asla hayır demeyiz, her giysimize uygun onlarca ayakkabımız olsa da, "hanımefendi, bu modelimiz yeni geldi, bir deneyin, size de çok yakışacak" gibi pazarlama sözcüklerine balıklama atlarız.

tuylu-ayakkabi-moda

tuylu-ayakkabi-moda


dantelli-ayakkabi-moda
Eski Yunanlılar gibi, banyoya bile ayakkabıyla girecek halimiz yok ama,bize de sorulsa herhalde mezarımıza gömülmesinde sakınca yok derdik Mısırlılar gibi.


klasik-siyah-ayakkabi-moda

Oysa herşey tahta sandallarla başladı. 14. yüzyılda upuzun burunlar, hemen arkasından mantar topuklar, 17. yüzyılda ise "evet, nihayet" dedirten yüksek topuklu çizmeler girdi tarihin sayfalarına. 1720'lere kadar kare olan burunlar (Aman Yarabbi!!), bu tarihten sonra yerini yuvarlak burunlara bıraktı. 18. yüzyılda kadın ayakkabılarında ilk kez saten kullanıldı, tabi o devrin çamurlu yollarına ne kadar dayanılabilirse... Aynı yüzyılın sonlarına doğru topuk tamamen piyasadan kalktı. Ancak bir yüzyıl sonra sevgili topuklar geri geldi, hem de tüm ihtişamıyla. Artık kadınlar çalışan ve spor yapan insanlar haline gelmişti. Ne garip değil mi? Bu durum farklı alanlarda kullanılacak ayakkabı ihtiyacını doğurdu ve daha dayanıklı ve kaliteli ayakkabıların yapımına da böylece başlanmış oldu.
Osmanlı'da ise en dikkat çeken tarafı, ayakkabıya verilen isimler. Bu isimleri; başmak, cimcime, çapula, çizme, çedik, edik, fotin, galoş, mest, kalçın, kundura, merkub, nalın, sandal, tomak ve yemeni gibi sıralayabiliriz.

topuklu-sandalet-moda

dantel-ayakkabi-moda
19. yüzyılın sonlarına kadar Türkiye'de ayakkabıcılık tümüyle el yapımına dayanıyordu. Kadınların ayakkabı konusundaki bitmek bilmeyen iştahını gözönüne alırsak, makinayı icat eden yüce şahsiyete sevgi ve selamlarımı gönderiyorum bu yazıyla. Ruhu şad olsun.

acik-topuklu-ayakkabi-moda

klasik-topuklu-ayakkabi-moda

Yorumlar

HoBiHuZuR dedi ki…
:) baharım gülümseyerek okudum yazını çok hoş..insan her daim seviyo topuğu kadının zaaflarından biri olsa gerek..ayrıca cimcime nin ayakkabı ismi olduğunu yeni öğrendim enteresan geldi bana cimcime yi genellikle kız çocuklarını severken kullanırız :)) ama harika bi yazı çok keyif aldım hakikaten ..
bahar006 dedi ki…
saol tatlım aynı senin şu nostalji yazın gibi, ben de çok keyif aldım, beğenmene de sevindim:)
Karyn dedi ki…
I love the 2nd to last. Wish I could have them.
AslıASLI dedi ki…
Ayakkabıları elbette begendik ama hikayesini daha çok :) tskler baharım..
♥ŞANSLI♥ dedi ki…
Çok güzel bir post olmuş.Her kadın gibi bendede var ayakkabı merakı...Tutkum çanta ve çorapla devam ediyor.Tarihteki ayakkabı isimlerinden aralarında bildikerim vardı.Bilmediklerimide öğrenmiş oldum.
Teşekkürler...
bahar006 dedi ki…
Karyn, thank you for your comment, I wish you could have all off them:)
Aslım, beğenmene sevindim canım:)
bahar006 dedi ki…
Çok teşekkürler gönül çelen, beğenmene sevindim:)
Jud dedi ki…
Beautiful!!!!
Thanks for the visiting in my blog!
Kisses from Brazil,
jud-artes.
bahar006 dedi ki…
Jud, welcome to my blog, thank you for your comment:)
CherrybLossomgirL dedi ki…
kuş tüylü olan harika , bayılazağııııım :)
bahar006 dedi ki…
CherrybLossomgirL, beğenmene sevindim:)
ebola dedi ki…
Sondan 2. ayakkabı...benzeri mercan rengi sandeleti almak istiyorum.alış veriş sitelerinde takipteyim..
bahar006 dedi ki…
Ebola hoşgeldin, o dantel detaylı ayakkabılar benim de favorim, sevgiler:)