Böcekler, Örümcekler ve Diğerleri

Hayvanları deli gibi sevmeme rağmen şu kımıl kımıl yürüyen çok bacaklılarla aramı bir türlü düzeltemedim. Liste uzun ama benim favori korkumun ismi hamam böceği. Yani tamam beni yemez ama gördüğüm anda ya çığlığı basıp son sürat ortamdan uzaklaşıyorum ya da tüm sesimi yutup ıyyyy şeklinde bir tepki, ürperen bir vücut ve halay çeken tüyler eşliğinde kaskatı kesiliyorum. Buraya resmini koyamayacak kadar tiksiniyorum kendisinden.

Kendimi bildim bileli korkarım hamam böceklerinden. Hani şu koyu kırmızıyla siyah arası renkte, slim vücutlu, antenli arkadaşlardan bahsediyorum. Hatırlıyorum da çocukken üç katlı bir apartmanın en alt katında oturuyorduk Gece uyurken birden sıçradım yerimden. Zifiri karanlıkta, gözlerim yarı açık-yarı kapalı,  kapının arkasında kıpırdayan siyah bir şey fark ettim. Yataktan kalkmadan anneme seslenmeye başladım. Annem uyandı, yanıma geldi. "Anne kapının arkasını  kontrol eder misin, galiba böcek var."dedim. Annem kabus gördüğümü düşünerek ışıkları bir açtı ki, kapının arkasında yan gelip yatmış, parmak boyunda bir hamam böceği. Antenleri falan tam takım yani. Nasıl olduğunu bilmiyorum ama böceklere karşı çok hassasım, aramızda çok derin bir bağ var. Arkamda yürüseler hissediyorum, o derece yani:)
spider-caricature


İlkokuldaydım. Babaannemlerin bahçesinde bir söğüt ağacı vardı, altında oturmayı çok severdim. Güneşli bir öğle vakti yine oturuyorum. Saçlarım açık, bir kaç tel yüzüme geldi, elimle arkaya ittim, tekrar geldi, tekrar ittim. İnatçı saçlar yüzüme tekrar değince, bu defa elimi atmadan gözlerimi alnıma doğru kaldırdım. Allah allah, saç tellerimde ne kadar çok eklem vardı!

Sırtımdan soğuk terler boşandı, gözlerimi kapatıp iki avucumla yüzümü sıvazladım. Sonra avuçlarımı açtım. Hani şu ortası minnacık ayakları bir metre olan örümcekler var ya, işte o sevimli arkadaşlardan biri ağaçtan başıma inmiş, bacaklarıyla suratımı tırmalayıp duruyormuş meğer:) Hiç sesimi çıkarmadım, bağırsam da duyacak kimse yoktu, ellerimi çırptım, sonra üzerime sildim. Örümcek yere düştü, ben de hızlı adımlarla oradan uzaklaştım, bir daha da o ağacın altına girmedim.

spider-caricatureAnkara'da oturduğum ilk evde de bir Chilopoda maceram olmuştu ki evlere şenlik.  Chilopadalar çok özel canlılardır. Koskoca Ankara'da buluşma şerefini,  hamam böceklerine son derece düşkün, örümceklerle arası iyi ve ilk evinde yeni hayatına başlamak üzere olan benim gibi birine bahşetmeyi uygun bulmuşlar. Allah razı olsun:) Annemler geldi, evi yerleştirdiler ve gittiler. Kardeşim Banu bir kaç gün benimle kalacaktı. İyi ki de kalmış. Evin oturma odasında civciv sarısı bir  halıfleks vardı, her tarafı kaplıyordu. Biz de rahat ederiz diye ilk gece yere yatak yaptık ve Banu'yla beraber uyuduk.

İkinci gün akşam oturuyoruz, kardeşimin koltuğunun bulunduğu duvar dibinden ışık hızıyla bir şey fırladı ve önce odanın ortasına, ardından koridora yöneldi. Halı sarı ama o ışık hızıyla geçen şey de sarı, hem de altın sarısı. Ben hiii şeklinde içimi çektim, zaten ses falan gitti o esnada. Kardeşim de benimle birlikte refleks olarak koltuğun tepesine çıktı. Bir cesaret koltuktan inip koridora yöneldik ki ne görelim, koridorun tam ortasında 10-15 cm uzunluğunda bir Chilopoda. Banu şimdi bile nereden geldiğini anlamadığı bir cesaretle evin kapısının arkasında duran faraşı aldı ve hayvancağızın kafasına sapık katil Norman Bates gibi ardı ardına faraşı indirmeye başladı. Ta ki, hayvan ezilip cesed-ül hayriyeye dönüşene dek:)

Sonra da faraşla hayvandan arta kalanları temizleyip dışarıya attı. Betimiz benzimiz attı ama içeriye Banu'ya yaptığım coşkulu tezahüratla girdik. Daha oturduk oturmadık derken bu defa ilkinin bir numara küçüğü aynı yerden yine ışık hızıyla çıktı. İlginçtir, o da aynı yolu izleyip koridora yöneldi. Ben artık ruhumu teslim etmeye hazırlanıyordum ki, Banu tecrübesini konuşturarak ayağa kalktı ve bu defa tek hamlede yavru Chilopada'nın hayatına son verdi.

İkinci cesedin kalıntıları da temizlendikten sonra bitkin halde içeriye döndük ve bir gece önce yerde yattığımızı hatırlayarak tekrar ürperdik. Yatağın içine falan girseler ne yapardık gerçekten bilmiyorum. Chilopoda da neyin nesiymiş derseniz, ben  hayvana biraz kişilik katmak için yunanca ismini kullandım, yoksa sıradan bir centipede diye de aşağılayabilirdim. Aman beee, bildiğiniz çıyan işte, sarı çıyan:)

centipede
Ondan sonra taşındığım ev kutu gibi çok cici bir evdi, ta ki ilk hamam böceğiyle tanışana kadar. Bir gece su içmek için kalktım ve yan gözle baktığım halının üzerinde yürüyen şeyi, onca desenin arasından fark ettim. Terliklerle yaptığım çeşitli atış talimleri neticesinde böceği öldürdüm. Ertesi gün marketten 4-5 kutu böcek ilacı, tabletler, uzun uçlu sprey ilaçlar falan ne bulduysam aldım. Artık elimde bir hamam böceği çiftliğine yetecek kadar mühimmat vardı. O tabletler var ya uyuyan düşmanı uyandırmaktan başka bir şeye yaramıyorlar söyleyeyim.

Daha ilk gece tam 5 tane hamam böceği çıktı. Besin deposunu gören kendini dışarı atıyor. Bense o beş canavarı öldürmek için yarım metre öteden sıktığım spreylerle tüm mühimmatı bir gecede tükettim.  Neredeyse zehirleniyordum. Sonra apartmanda ilaçlama falan yapıldı ama ben soğumuştum artık evden. Bir odadan diğerine geçerken bile tedirgin oluyordum. Neyse ki sonradan oturduğum evlerin hiçbirinde en ufak bir örümcekle bile karşılaşmadım. Üstelik hepsinin önü arkası bahçeli, müstakil evlerdi.

Bu konuya nerden geldim peki? Bizim büroda hamam böceği çıkmaya başladı, ilaçlama yapılacak. Daha önce minicik yavrular çıkıyordu, ilaçlamadan sonra kesilmişti. Şimdi çıkanlar büyüyüp serpilmiş olarak arz-ı endam ediyorlar. Sabah mutfakta gördüğüm hamam böceği karşısında öyle bir çığlık attım, o kadar korktum ki sanırım ömrümün bir kaç yılını oracıkta tükettim. Bu yazının tek sorumlusu odur yani:)

Yorumlar

ikndesign dedi ki…
Benimde aram hiç iyi değildir minik böcek ve örümceklerle:(
Bir Terazi Kizi... dedi ki…
Hislerime tercümen olmussunuz! tüm hasereler beni bitirir epey bi kendime gelemem!

Valla simdi bileyazinizi ürperdigimle kalacagim iyi degilim su an!

Hilfeeee! (ALmanca yardim isteme:))
MAZES dedi ki…
hamam böcekleri ben de hiç sevmem,bir de fare görsem .......
My Hobby World dedi ki…
Ah canım benim! Ben seni öyle anlıyorum ki! Hamam böceği görünce ben salya sümük ağlarım... Tek verebildiğim tepki bu... Eşim ilk seferinde ne olduğunu anlayamamıştı... Hamam böceği olduğunu anladığında da korkma bir şey yapmaz diye beni teselliye çalışmıştı.. İzmir yada Mersin'e taşınma oradakiler sıcaktan evrim geçirmiş... Rogarlardan çıkıp uçuyorlar... Ben gördüğümde çıldırıyordum...
Esen Can dedi ki…
Hayvanları ben de severim ama korku filmi gibi okudum böcek maceralarını, adeta her birini tek tek yaşayarak :( Keşke hiç görmeseymişsin sabah o hamamböceğini yav, bi de bi sır vereyim mi sana, kalorifer böceği çıktı geçen gün benim kahvemden, işlerinde keyifle içtiğim Türk kahvesinden ağzıma geliverdi ama yok, yutmadım ki, bayılacak gibi oldum sadece ama niye anlattım ki şimdi sana bunu, daha bi fena oldun di mi, canlandırma seninki kadar iyi miydi bilmem ama :)) Pardonnn :)) Ben de hiç hazetmem böceklerden diycektim :((
Unknown dedi ki…
Ohhh, I do not like bugs either. I am alright if they are far away, but I do not want them near me.
C dedi ki…
Off ne fena konu, hissiyatım tamamen aynı sizinle. Maalesef haşereye tahammülüm yok, evin içinde yok tabi :) O yüzden ben her Nisan ayında görsem de görmesem de ki bir iki yıldır hiç görmüyorum mutlaka ilaçlama yaptırıyorum. Verdiğim para sonuna kadar helal olsun, evimde huzurum oluyor :)
Unknown dedi ki…
Geçen gece cesedi ile karşılaştım,bana yetti...
bahar006 dedi ki…
İlknur, bir de bu konuda çok cesaretliler ver biliyosun, ellerine alanlar falan:((

Bir Terazi Kızı, öyle iyi anlıyorum ki seni:)

Mazes, çocukken bacağıma küçük bir fare tırmanmıştı ama fareden böcekten korktuğum kadar korkmam:)

Hobby Dünyası, valla yurtta kalırken o uçanlarla da epey bi samimi olmuştum, devasa yaratıklar, iğrençti.

bahar006 dedi ki…
Esen sen ne diyosun, ben kesin ruhumu teslim etmiştim, Allah korusun aklımı oynatırım kesin. Sana da çok geçmiş olsun, iyi ki yutmamışsın, ıyyyyk:)

Jani, I hate them:)

Melike Hanım, ilaçlama yaptırmıştık ama bu kadar kısa süre etkili olacağını tahmin etmemiştik açıkçası. En iyisini yapıyosunuz, insanın huzuru kaçıyo cidden.

Serpilcim, sana da cesetleri canlısından daha büyükmüş gibi geliyo mu:))
Nilgün Komar dedi ki…
geçmiş olsun
ilaçlama ile herşey biter
bizde de iki sene önce onların kuzenleri vardı bak bahsederken bile kafa derim kaşınıyor içim gıdıklanıyor :) aman aman evlerden ırak!
pasta köşesi dedi ki…
ıyy benimde aram hiç iyi değildir, fotoğraf karesi ekranda belirmeden yazıları nasıl okurum diye cebelleşmekten yoruldum inan haha :)
o kadar severim ben onları düşün :)
dilerim en kısa zamanda hayatından çıkarlar seninde ömrün uzar :))))
Esen Can dedi ki…
Böcek postuna denk geldi :(( Selamını aldım Baharcım, çok sağol diyecektim :))
Sen de gelebilseydin keşke, harika bir gündü, İstanbul'a gelsene sen de bi, görüşelim, konuşalım :)
Öperim canım, sevgiler...
bahar006 dedi ki…
Nilgün ablacım, saolasın, çok iyi anlıyorum seni:)

Pasta köşesi:)) Ayyynııı bennn:)Ben de bayılırım, sorma:)

Esenim, inşallah diyelim canım, bazen İstanbulda olmadığıma sırf bu yüzden sinir oluyorum:)
Mehlika Yıldırım dedi ki…
oooovvv bana böcek deme, benim de sorunum var kendileri ile, elimde değil, bazen de çok zor durumda kalıyorum bu sorun yüzünden =(
Nil dedi ki…
Yalnız var ya yazını ürpererek okudum. benim kadar tırsağı da varmış. ben bir ara ciddi ciddi araştırdım hamamböceklerinin yaratılış sebebini. yazarken bile sırtımdaki tüyler ürperiyor.
eşim bu korkumu şöyle yenmemi sağlayacakmış. beni bir sandalyeye bağlayacakmış ve üzerime de hamamböceği koyacakmış bir tane. allahım boşanma sebebi dicem ama ben kesin ruhumu teslim eder adamı dul bırakırım.
bahar006 dedi ki…
Mekilacım, selam tatlım:)

Küçük Mucizem, artık ruhunu teslim mi edersin yoksa üzerine deli kuvveti gelir de ipleri koparıp o böcekleri eşinin ağzına tıkar mısın bilemem:)) Düşüncesi bile korkunç:)
Unknown dedi ki…
Bahar'cım hamam böcekleri benim de kabusumdur.Nedense açık havada çok korkmuyorum da odada karşıma çıktığında resmen arkama bakmadan kaçıyorum.Bir keresinde bir hamam böceği öğrenciydim yatak odama gelmişti.Kapıyı sıkıca üzerine kapattım.Kapının altını da tshirtlerle sıkıştırdım.Güya onu oraya hapsettim.Kendim de gittim salonda yattım.Hiç unutmam :):):):)
bahar006 dedi ki…
Ayşegülcüm, tebrik ediyorum, harika bir yöntem:)) Seni odandan etti yani, bu arada o seni salona hapsetmiş olmasın:))
Tatlı Cadı dedi ki…
NE MACERA AMA, BEN DE ÇOK KORKARIM BÖCÜKLERDEN. OKURKEN BİLE YÜREĞİM PIR PIR EDİYORDU, ACAYİP ADRENALİN OKUDUM (^_^) KÜÇÜK BİR ÇOCUKKEN HİÇ BÖCEK KURKUM YOKTU SONRADAN NASIL BU HALE GELDİM BİLMİYORUM.. AMAN KARŞIMA ÇIKMASINLAR.. (^_^)
Bende aynı senin gibiyim, hayvandan korkmak küçücük böcek yüreğimi ağzıma getirir. Isırması felan hak getire ben sanırım aşırı derece de tiksiniyorum.
Bir defasında okulda defterimi bi açtım ortaokuldaydım içinden hamam böceği çıktı, sanırım gece evde girmiş çantamın içine. O çantayı bir daha kullanamadım defterinde o sayfalarından başlayarak beş sağdan beş soldan yırtmıştım.