Ahşap Boyamada Efekt

Kardeşim bitirdiği çift üniversitenin, girdiği sınavların ve bugüne kadar yaptığı çalışmaların meyvesini nihayet aldı. Artık çalışma hayatına bankacı olarak devam edecek. Şu anda da İstanbul'da eğitimde. Buket İstanbul'dan dönene kadar annem büyük bir koşuşturma içerisinde sıfırdan kurulacak ev için hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Ahşaplardan sorumlu abla olarak ben de çalışmalara başladım haliyle:) Ama Buket için hazırladığım bu tepsinin üzerinden sizinle paylaşmak istediğim şeyler var.

dekoratif-boyama

Bu gördüğünüz ahşap tepsinin arkası. Aslında hem içinde hem dışında aynı uygulamayı yaptım ama iç kısmında dekupaj olduğu için seçemeyebilirsiniz. Yapım aşamalarını fotoğraflamam mümkün değildi, çünkü yaparken elleriniz su ve boya içinde kalıyor. Ama ben sonucu gerçekten çok sevdim ve bir kaç panoda da aynı efekti çalıştım. Bu görüntüyü elde etmek için önce zemini beyaza boyadım. Kuruduktan sonra mouse gray renginde (Buketin rengi- ölü lağım faresinin ahşapla müthiş armonisi) akrilik boyayı birkaç damla suyla karıştırdım ve cıvık bir şekilde, tepsiye yukarıdan aşağı sürdüm. Burada boyayı ne kadar kesintisiz sürerseniz, tepsi kuruduğunda desenlerin rengi birbirine o denli yakın oluyor. Ama açıklı-koyulu çalışmak da hoş sonuçlar veriyor elbette. 

ahsap-boyama-tepsi
Daha sonra küçük bir penye parçasını suda iyice ıslatıp avucunuzun içinde top gibi katlıyor ve var gücünüzle sıkıyorsunuz. Avucunuzu tekrar açtığınızda büklüm büklüm, kırışık bir top elde etmiş oluyorsunuz. Şimdi yapmanız gereken o topu, griye boyadığınız zeminin üzerinde yuvarlamak. Yavaş yavaş, hafif de bastırarak çalışırsanız, penyedeki kırışıklıkların birer birer tepsiye geçtiğini görürsünüz. İşin en zevkli yanı, hata yapma gibi bir derdiniz yok. Ben bir ara kendimi o kadar kaptırdım ki, efekt verdiğim yeri tekrar boyayıp, bezle üzerinden geçmeye devam ettim. Bu arada bezi her defasında suya sokarak aynı şekilde sıkıp işleme devam edebilirsiniz. Boyasını akıtmak için uğraşmayın, sadece ıslatın ki, renk yoğunluğu kaybolmasın.

ahsap-boyama-tepsi

Tepsinin iç kısmını da aynı şekilde boyadıktan sonra dekupaj uyguladım. Yalnız bildiğimiz dekupaj kağıtları ya da A4 kullanmadım. Bu konuyla ilgili başka bir yayın hazırlayacağım. A4 kağıdının kalınlığından şikayet edenler için güzel bir sürprizim var. Aslında bardak altlıklarımı da aynı yöntemle yapmıştım ama yeterli sayıda deneme yapmadan paylaşmak istemedim. Dekupaj resminin kenarındaki kırışıklıklar tamamen kağıdın yapısı ile ilgili. Ama dokunduğunuzda, özellikle vernikten sonra pürüzsüz bir yüzey haline geliyor. Elbette zımparayla da düzeltebilirsiniz ama ben böyle kalmasını tercih ettim.  

Dekupajdan sonra, resmin kenarlarına efekt işlemini yeni bir katman olarak tekrar uyguladım ve böylece çerçeve şeklinde bir görüntü elde ettim. Son olarak da eski bir diş fırçasını bebek pembesi renginde boyaya batırıp tepsiye baş parmağımla sıçrattım. Bu işlemi balkonda ya da banyoda yapmanızı tavsiye ederim. Çok zevkli olmasının yanında pis bir iş:) Son olarak iki kat su bazlı, 3 kat sprey vernikle vernikledim.


Sipariş için tık tık.

Yorumlar

Bebek Uyku Seti dedi ki…
Renkler,renk geçişleri ve seçtiğin desen harika ellerine sağlık canım. Çooook güzel olmuş.Sevgiler...
Gurme Şirine dedi ki…
ellerine sağlık...
parisli tepsini çok sevdim :)
Elisi Defteri dedi ki…
Çok değişik görünümlü ve hoş bir tepsi olmuş, iyi bir teknikmiş, anlatımın için teşekkürler
Çok güzel ve farklı bir çalışma olmuş.Ellerine sağlık:)
bücürükveben dedi ki…
Kardeşini tebrik ediyorum Bahar'ım hayırlı olsun, tepsi muhteşem, Eyfel Kulesi resmi hep rahmetli annem,babamı hatırlatır altında çekilmiş resimleri var:(((ta 1965 li yıllar:((güle güle kullan canım, yapım aşamalarını okudum da kolay gelsin çok emek..çok zahmet...
sevgiler
ev dekorasyon hobi dedi ki…
Çok güzel bir çalışma olmuş..Ellerinize sağlık..Sevgiler.Aida
Esen Can dedi ki…
Kardeşinin işi hayırlı uğurlu olsun Baharcım..
Bu ne kadar zahmetli bir iş, okurken bile yoruldum yeminle :( Sonuç çok güzel olmuş, çok da güzel ayrıntılı anlatmışsın ;)
Sevgiler...
huuuubakbi dedi ki…
harika olmuş çok beğendim...sevgiler
BEARKIS dedi ki…
Very interesting ideas and good work,congrats!!!
Unknown dedi ki…
harika olmuş.
C dedi ki…
Çok farklı bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık. Ben de sizi bloğuma beklerim.
http://melikeunverartcraft.blogspot.com/
canım kardeşine ve sana daha nice başarılar dilerim.
Rabbim herkesin gönlüne göre versin amin:)))
Unknown dedi ki…
Çok güzel dekopaj resimide çok hoş.Kardeşine iş hayatında başarılar diliyorum.Sevgiler
Very neat work on the tray! Looks wonderful.
Saw you sharing at the Spring Thing Linky Party.
Debbie :)
AsOrTiK dedi ki…
evet bahar'cım işte o teknik bu:))
eline sağlık güzel bir çalışma olmuş.
güzel günlerde kullansın kardeşin.
bahar006 dedi ki…
Dilek çok teşekkürler:)

Şirinem, beğenmene sevindim canım, sevgiler:)

Füsuncum, çok saol canım, sevgiler:)

kardeşler-nikahşekeri, çok teşekkürler:)
bahar006 dedi ki…
Müjdem, annen ve babn çok şanslı insanlarmış, darısı bizim başımıza:) Çok teşekkür ederim:)

Aida, çok teşekkürler:)

Esenim:) Çok saol canım benim:)

mormenekselerr, çok teşekkürler, sevgiler:)

BEARKIS, thank you so much:)

bahar006 dedi ki…
mor yeşil, teşekkürler:)

Melike Ünver, çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim:)

Bir kase lezzet, eksik olma canım, sevgiler:)

SERPİL ÇAKICI, çok teşekkür ederim, sevgiler:)

Debbie Borthwick, thank you very much:)

bahar006 dedi ki…
Nagehancım armış bulmuşsun, çok teşekkür ederim. Bu teknik hem çok zevkli hem de yapması çok eğlenceli değil mi:) Sevgiler:)