Sen Benim Şarkılarımsın-Mini Anı Albümü

kisiye-ozel-fotograf-albumu
 Tarihler 1518 yılının Temmuz ayını gösterdiğinde, Strasbourg'da yaşayan Frau Troffea, sokağa çıkıp deli gibi dans etmeye başlar. Ortada müzik yoktur, çalan bir şarkı yoktur. Ancak Troffea müthiş bir enerjiyle, döne döne dans etmeye başlar.  Kadını izleyenler onun bu enerjisi karşısında gülümserler ve alkış tutarlar. Ancak bir süre sonra anlaşılır ki, kadın keyfinden değil kendini durduramadığı için dans etmektedir. Frau Troffea dans eder, dans eder, dans eder... Bu durum tam 6 gün boyunca devam eder. Hiç durmadan, hiç ara vermeden dans edilerek geçirilen 6 koca gün...
kisiye-ozel-fotograf-albumuBir hafta içinde 34, bir ay içinde ise 400 civarı insan kadına katılarak dans etmeye başlar. Bunlardan 15'i kalp krizi, yorgunluk, tükenme gibi nedenlerle hayatını kaybeder. Durumu kontrol altına almak isteyen yetkililer muhtemelen çivi çiviyi söker mantığıyla hareket edip müzisyenler işe alırlar ve dans edenler için geniş platformlar kurarlar. Ne yazık ki bu, insanları dans etmek için teşvik etmekten ve çok daha fazla insanın bu toplumsal histeriye dahil olmasına sebep olmaktan başka bir işe yaramaz.
kisiye-ozel-ani-albumu
kisiye-ozel-anı-albumu
Dans vebası, dans cinneti, St. John dansı gibi pek çok isim verilen bu olay, tarihteki ilk olay da değildir üstelik. Kayıtlara geçen pek çok olayda insanlar toplu halde ve kendilerini kaybetmiş şekilde çılgınlar gibi dans ederler. 1020'de Bernburg'da, 18 köylü kilisenin etrafında bir anda şarkı söyleyip dans etmeye başlar. 1237'de kalabalık bir grup çocuk, Erfurt'tan Arnstadt'a kadar olan 20 kilometrelik yolu zıplayarak ve dans ederek kat eder.
vintage-anı-albümü
vintage-anı-albümü
1278 yılında, Almanya'da, Meuse Nehri üzerindeki köprüde 200 kişinin aynı anda dans etmeye başlaması, köprünün yıkılması ile sonuçlanır. Kurtarılanlar yakınlardaki St. Vitus Şapeli'nde tedavi edilir. Dans vebasına ilişkin en büyük salgın 1373-74 yılları arasında İngiltere, Hollanda ve Almanya'da meydana gelir. Bilim adamları bu durumu "kolektif ruhsal bozukluk", "kolektif histerik bozukluk" ve "kitlesel delilik" olarak adlandırır. Orijinal ismiyle dancing mania bir sinir sistemi hastalığıdır ve dans hareketleri ile karakterize bir epilepsi formu olarak açıklanmıştır.
vintage-ani-albumu
Dans vebası 17. yüzyıl ortalarında tamamen ortadan kalkmış. Kimsenin duymadığı bir müzikle günlerce dans etmek ve sadece kişinin vücudundaki bir kemiğin kırılması ya da kişinin ölmesi ile nihayete eren histerik, ölümcül bir dans... Şahsi fikrim, topluca pikniğe çıkılıp o gözalıcı, kırmızı ve zehirli mantarlardan toplu olarak yenmemişse, ne bileyim şebeke suyuna sinir sistemini zıplatacak bir madde zerk edilmemişse insanların böyle birbirlerinden etkilenip delirmeleri pek mantıklı gelmedi bana. Ama kim bilebilir ki? Ne diyelim, iyi ki de ortadan kalkmış değil mi:)
vintage-ani-albumu
Çalmayan şarkılarla insanlar delire dursun, Ankara'dan meslektaşım Şeyma Hanım, eşiyle evlilik yıl dönümleri için benden bir albüm rica etti ve ismini de "Sen Benim Şarkılarımsın" koydu:) Vintage tarzda çalıştığım albüm, 20cm*20cm ebatlarında, her zamanki gibi 6 yaprak 12 sayfa. Cepler ve interaktif bölümlerle ortalama 60 fotoğraf kapasiteli. Güle güle kullansınlar, mutlu anılar biriktirsinler:) Vintage anı albümünün detaylarını merak ediyorsanız, videosu hemen aşağıda. Keyifli seyirler:)

Yorumlar

bücürükveben dedi ki…
Ne kadar ilginç! İlk kez duydum bu olayı Bahar'ım. Hele hele 15 kişi kalp krizinden ölmüş! Hakikaten çok ilginç. Sen Benim Şarkılarımsın çok sevdiğim bir şarkıdır. Şeyma hanım güle güle kullansın çok güzel olmuş, eline sağlık canım.
Sevgiler....
bahar006 dedi ki…
Ben de ilk kez duydum Müjdem, çok garip bir durum cidden. Çok saol ziyaretin için, öpüyorum:)
Eren dedi ki…
Bahar'cım yine harika bir albüm, insanı başka diyarlara götürüyor sanki, harikasın:) bu arada dans çılgınlığı inanılmazmış, bir romanda falan okusam "hadi canım" derdim:)) sevgiler:)
dilekçe işler dedi ki…
Entresan bir hikaye, albüm şahane,
bahar006 dedi ki…
Saol Eren'cim, sevgiler:)
bahar006 dedi ki…
Çok teşekkür ederim:)