Ahşap Mobilya Boyamanın Püf Noktaları

Garajda unutulmuş, nereden baksanız 20 yıllık bir dolabı yeniden kullanıma soktum. Hem nasıl yaptığımı anlatmak, hem de küçük ipuçları paylaşmak istiyorum ki, bu işe heveslenen ama bir türlü cesaret edemeyen arkadaşlarıma yardımcı olabileyim.
ahsap-mobilya-nasıl-boyanır

Ham ya da işlenmiş  fark etmez, bana ahşap boyamada olmazsa olmaz nedir deseniz, size hiç düşünmeden zımpara derim. Annie Sloan henüz Türkiye'ye gelmediğine göre- ki gelirse ilk benden duyarsınız- ev yapımı chalk paintmiş, zımpara gerekmezmiş hikayelerine kulaklarınızı tıkayın. Tüm emeğinizin boşa gitmesini istemiyorsanız zımparadan kaçınmayın. Küçük objelerde zımpara kağıtları ve sünger zımparalar yeterli olurken, büyük mobilyalarda zımpara makinaları işinizi epey kolaylaştıracaktır.
Gözünüzde daha rahat canlandırmanız için açıklamam gerekirse; siz zımparayı mobilyaya sürttükçe, zımpara ince ise yani yüksek gritli bir zımpara ise (220 gibi), mobilya yüzeyinde gözle görülmeyen ince çizgiler oluşacaktır. Zımpara kalın yani düşük gritli ise (80 gibi), hem gözle görülen, hem de elinizle rahatlıkla hissedebileceğiniz oyuklar meydana gelecektir. Yağlı ve yapışkan bir boya tercih etmediğimiz sürece, akrilik esaslı boyaların yüzeye tutunabilmeleri, işte sizin mobilya yüzeyinde açacağınız bu oyuklar sayesinde olmaktadır. Eski mobilyalarda hem boya hem de cila olduğu göz önüne alınırsa, zımpara yapmanın önemi daha iyi anlaşılır. Mobilya üzerindeki katmanın kalınlığına bağlı olarak düşük gritli zımpara ile başlayıp, astar ve boya aralarında zımparayı giderek inceltmek ve en son çok ince bir zımpara ile işi tamamlamak, satin finish denilen durumu yakalamanızı sağlayacaktır.
ahsap-dolap-boyama
Zımparadan sonra yapılacak ilk iş, mobilyanın -varsa eğer- oyuk ya da çatlaklarını, macun ya da dolgu malzemesi ile doldurmaktır. Dolgu malzemesi donduktan sonra yine zımpara yapın ki mobilya ile arasında kot farkı olmasın. Bu işlemi de tamamladıktan sonra artık astarlamaya geçebiliriz. Ben bu tarz büyük mobilyalarda astarlama işlemi için uzun zamandır polisanın su bazlı transfer astarını kullanıyorum. Farklı boya türlerinden geçişlerde de gayet iyi bir yapışma sağlıyor. Astar boya uygulandıktan sonra pütürlü bir hal alıyor ama zımparadan sonra ipek gibi bir yüzey elde ediyorsunuz. Ben toplamda iki kat astar atıyorum.
ahsap-dolap-boyama
Astarlama işlemi bittikten sonra artık boyamaya geçebiliriz. Ben beyaz renkte polisan matrix kokusuz tercih ettim. Siz dilediğiniz su bazlı boya ile çalışabilirsiniz elbette. Yapı marketlerde çok vakit geçirdiğimi belirtmiştim. Çoğu zaman hobi marketlerde satılanlardan çok daha profesyonel fırça ve verniklere rastladığımı ve bu sayede son derece kaliteli ve hesaplı onlarca ürüne sahip olduğumu söylemeliyim. Büyük parçalarla çalışırken kesinlikle iyi kalite bir rulo, iz bırakmayan bir fırça ve ince köşeler için yine uzun kıllara sahip, rahat kontrol edebileceğiniz bir fırça edinmeniz, işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
ahsap-dolap-boyama
Ahşap boyamada ikinci olmazsa olmazım; iyi kalitede bir vernik. Vernik seçerken solvent ya da su bazlı yönünde yapacağınız tercihiniz tamamen kullandığınız boyaya bağlıdır. Yani solventle inceltilen solvent bazlı bir boya kullanmışsanız solvent bazlı vernik, su ile inceltilen su bazlı bir boya kullanmışsanız yine su bazlı bir vernik tercih etmelisiniz. Su bazlı boya üzerine solvent bazlı vernik kullanımı sararmaya yol açar.
Ben bu dolapta yine polisanın su bazlı ahşap verniğini kullandım. Kullanmadan önce iyice karıştırmak ve fırçaya alınan verniğin miktarını iyi ayarlamak lazım, çünkü kullanıma hazır halde ve sulu bir yapıya sahip. Bu nedenle de köşelerde birikmeye müsait. Ahşaba yedirerek uygulamakta fayda var. Çabuk kuruyor ve iki kat uygulama yeterli oluyor.
ahsap-dolap-boyama
Dolabın üst kapaklarında cam vardı. Bunları çıkarıp yerine puantiyeli kumaştan basit perdeler yaptım. Raflar da yine camdandı. Uygun ölçülerde ahşap parçaları boyayarak cam raflarla değiştirdim.
mobilya-nasıl-boyanır
Yine yapı marketten aldığım romantik kulplar da takılınca dolap tamamlanmış oldu. Umarım faydalı bir post olmuştur. Herkese eğlenceli ve bol güneşli bir hafta sonu dilerim.

Yorumlar

bücürükveben dedi ki…
Dolabın bir ilk haline bakıyorum, bir de son haline: Mucize gibi, eline koluna sağlık Bahar'ım, dolabı yeniden yaratmışsın çok romantik ve şık olmuş...
sevgiler:)
Unknown dedi ki…
çok açıklayıcı anlatmışsınız yemek odası takımımı boyamak istiyorum yazdım aklıma dolap harika olmuş ellerinize sağlık içine de hobi malzemeleri oh tertemiz.Kulplara ayrıca bayıldım,perdeler desen hayranlıkla okudum.Paylaşım için teşekkürler.sevgiler...
Öznur dedi ki…
Çok güzel olmuş. Artık ben de sizin yazdığınız gibi mucizevi yöntemlere kulak tıkamaya başladım. Zımpara için zımpara makinesi aldım, ama pek işe yaramıyor gibi. Hele kaplama mobilyaları kaldırmada hiç yaramıyor. Bir de sentetik boyayı daha sağlam bulmama rağmen, fırça derdinden uzak duruyorum. Tüm kullandığım fırçalar heba oluyor. Sizin sentetik boya denemeleriniz var mı? Fırçaları nasıl temizleyip muhafaza ediyorsunuz? İlla tiner dolu bir kaba mı doldurmak lazım? Ben tineri üzerine döküp boyayı akıtmaya çalışıyorum ama olmuyor. Bir de burda yaptırdığım antre dolabım için alt kata sentetik boya, en üste akrilik vernik kullandıklarını söylemişti yapanlar. Fırça için; hiç bulaşmayıp geçen hafta bime gelen boya tabancasını mı almak lazımdı acaba :)
sevda s. dedi ki…
Bahar'cım eline sağlık, müthiş bir değişim. Hayranım yaptıklarına :)
hayal mekan dedi ki…
Baharcım bu yazın için ne kadar teşekkür etsem azdır ,o kadar anlaşılır ve detaylı anlatmışsın ki çok sağ ol.Bizde eski bir konsol var onu yenilemeyi düşünüyorduk ve internetten araştırıyordum,paylaşımın isabetli olmuş.
Ellerine sağlık dolap muhteşem olmuş güle güle kullan.
Sevgiler canım :)
Unknown dedi ki…
bir milyon kere eline sağlık.
mucize olmuş
bahar006 dedi ki…
Eksik olma Müjdem, beğenmene sevindim, çok teşekkür ederim:)

Ezem Ruveyda, boyarsanız görmeyi çok isterim, çok teşekkürler, sevgiler:)

NurSer, açıkçası ben hiç kaplama mobilya boyamadım. Ama şu hırdavatçılarda satılan asit bazlı boya sökücüler sanırım kaplamayı da söküp atıyor, denemek lazım. Bunun haricinde kaplama mobilyaların ancak yağlı boyayla kapanacağını düşünüyorum, yani akrilik bir süre sonra atar sanırım. Sentetik boyalar daha sağlam elbette ama ben daha çok metal objelerde tercih ediyorum. Yağlı boya ve vernikte doğal kıllı fırçaları tercih ediyorum ve kullandıktan sonra aşağı yukarı birgün tinerde bekletip temiz bir bezle kuruluyorum. Fırçayı suya değdirmiyorum. Tekrar kullanacağım zaman hafif sertleşmişse yine bir miktar tinerle yumuşatıyorum. Tineri dökerek temizlemeye kalkarsanız kilolarca tinerle ancak temizlersiniz.Küçük bir bardak tiner yeterli olacaktır, olmazsa bir gün sonra yeni bir bardak tinerle işlemi tekrarlayın.
Mobilyacıların kullandıkları ürünler sanayi tipi. Pek bilgim yok bu konuda maalesef. Benim aktardığım bilgiler birebir deneyip tecrübe ettiklerim. Ama sağlık açısından bakacak olursanız duvardan mobilyaya kadar su bazlı ve kokusuz boya her zaman daha iyidir.
Boya tabancası geniş alanlar için iyi bir tercih olabilir ama açık havada kullanılması şarttır. Ben hobi olarak boyama yaptığımdan açıkçası duvar boyama haricinde tercih edeceğimi zannetmiyorum. Çünkü el alışkanlığınız yoksa sprey boyayı bile düzgün bir şekilde uygulamak yeterince maharet istiyor. Yine de tercih sizin elbette.
bahar006 dedi ki…
Sevdacım, çok teşekkürler canım benim:)

Fatoşcum, çok sevindim bu güzel tesadüfe, hadi yenileyin de ben de göreyim, sevgiler:)

bahar006 dedi ki…
Havvacım, çok teşekkürler canım:)
Unknown dedi ki…
Kaleminize emeğinize sağlık.harika bir değişim olmuş:)
Unknown dedi ki…
çok güzel olmuş bayıldım.Büyük eşyalar yapmak çok zordur.Ben bir kere masa baoyamıştım oda spres boyayla boyamıştım.Ellerinize sağlık
Unknown dedi ki…
Baharcım son yaşadığımdan sonra uzun süre büyük iş göresim yok ama yapacaklar için çok güzel anlatmışsın:) eline koluna sağlık canım, nefis bir iş çıkmış ortaya.
Elisi Defteri dedi ki…
Çok başarılı bir çalışma olmuş Baharcım, ellerine sağlık, güle güle kullanın yeni dolabınızı:) sevgilerimle.
Juliette Koc dedi ki…
Tam anlamıyla Beni Baştan Yarat projesi olmuş. Sonuç inanılmaz derecede farklı. İlk halinden eser kalmamış. Ellerine sağlık Bahar tek kelimeyle muhteşem.
Gulsen dedi ki…
Hepimizi cesaretlendiren bir post olmuş Baharım, ellerine sağlık çok şık ve iç açıcı bir hale bürünmüş.
Unknown dedi ki…
Bahar hanım ellerinize sağlık, harika bir dönüşüm olmuş. Verdiğiniz bilgiler de çok faydalı. Deneyimlerim sonucu kesinlikle zımpara şartına ben de katılıyorum.Sevgilerimle...
bahar006 dedi ki…
Feyza Hanım, eksik olmayın, çok teşekkür ederim:)

Merve Hanım beğenmenize sevindim, sevgiler:)

Molam, çok saol canım benim:)

Füsuncum, çok teşekkür ederim, sevgiler:)

Juliette, çok sevindim beğenmene, sevgiler:)

Gülsenim sende o cesaretten bol bol var zaten, ne haddime:)Öpüyorum çok:)

Esra Hanım, çok teşekkür ederim. Zımparanın şart olmasının yanında ben yapmayı seviyorum da galiba, yani külfet gözüyle bakılmazsa eğlenceli bile olabilir, değil mi? Sevgiler:)
Dolunay -Alanayarts dedi ki…
müjdeme katılıyorum ilk haliyle sonrası arasında bağ bile kuramadım.harika olmuş.yazında öyle çok faydalı.harikasın baharım başka ne diyim.çok beğendim çok!
rebeltakipte dedi ki…
nasıl yeteneklisiniz, kulplarla birlikte şahane bir dolap olmuş <3
bahar006 dedi ki…
Alanayım, eksik olma canım benim, çok teşekkür ederim:)

Rebelcim, sonradan kazanılabilir bir yetenek benimkisi, çok teşekkür ederim:)
Ellerinize sağlık, çok zevkli bir geri dönüşüm çalışması yapmışınız. Paylaşımınızdan çok yararlandım, çok teşekkür ederim.
Unknown dedi ki…
Yesinler O dolabı,ellerine sağlık Baharcım öyle şirin olmuş ki...
Detaylı anlatımın için ayrıca teşekkürler.Sevgiler sana....
bahar006 dedi ki…
Gülay Hanım, işe yaramasına çok sevindim, sevgiler:)

Serpil Ablacım, senin gibi dikiş bilseydim, muhtemelen perdede fırfırlı detaylar olurdu ama benden bu kadar:) Çok teşekkürler, öpüyorum:)
Unknown dedi ki…
Elinize sağlık çok güzel görünüyor. Ben de sehpalarım için bir çalışma yapmayı planlıyorum yakın zamanda ve chalk-paint kullanmayı düşünüyordum ki sizin paylaşımınızı okuyunca vazgeçtim. Biraz çileli de olsa zımpara yapacağım; hatta bu işi eşime paslamayı düşünüyorum:)Sevgiler..
parıldayan çiçek dedi ki…
Selam sizi izlemeye aldım.Elinize sağlık.benim de Sinop'taki evimin mobilyası eskidi. inşallah onu bir gün sizin tarifle boyayacağım.
bahar006 dedi ki…
Shingetsu, güzel bir tesadüf olmuş o halde, yazık olmasın emeğinize, zımparayı da sevmeye çalışın, daha kolay gelecektir, sevgiler:)

Parıldayan çiçek, hoşgeldiniz, yardımcı olursam ne mutlu bana, sevgiler:)
Karma Butik dedi ki…
Ellerinize sağlık müthiş bir değerlendirme yapmışsınız. İyi günlerde kullanmanızı dilerim.
Esen Can dedi ki…
Nasıl bir sabır var bu ahşap boyamacılarda! Tebrik ediyorum vallahi, sonuç süper Baharcım, güle güle kullanın güzel dolabınızı...
Sevgiler
gooogoook dedi ki…
Süper olmuş... Harika bir çalışma Eline sağlık Sevgili Bahar.
Unknown dedi ki…
Ben de geçen sene konsolumu boyadığımda astar kullanmak ve zımpara yapmak arasında kalmıştım. Sonunda zımparaya karar verdim.İyi ki de öyle olmuş çünkü astardan sıkıntılar yaşandığını duyuyorum. Çok uğraştığın belli ,sonuç mukemmel:)
bahar006 dedi ki…
Karma Butik, çok teşekkür ederim, sevgiler:)

Esenim normalde sabırsızım ama boyama yaparken bana bişeyler oluyor:))Çok teşekkürler, sevgiler:)

Handancım, çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim:)

Evy Craft, çok doğru bir seçim yapmışsın, uzun ömürlü olsun diyorsak biraz emek vericez artık. Çok teşekkürler canım, sevgiler:)
Elift dedi ki…
Harika olmuş, ellerine sağlık. Ben de çok hevesleniyorum ama, zımpara yapabileceğim hiç bir yerim yok, balkon dahil, o yüzden sizlerin bu güzelliklerinizi seyredip seyredip iç geçiriyorum ancak..
bahar006 dedi ki…
Elifcim zımpara için açık alan şart maalesef. İnşallah ileride senin de gönlüne göre bir yerin olur ve içinden geçen tüm projeleri rahatlıkla yapabilirsin. Çok teşekkür ederim:)
MONICA LIVAS dedi ki…
Çok çok güzel olmuş. Güle güle kullanın. Bilirim, büyük parçaları boyamak cesaret, sabır ve çokça kol kuvveti gerektirir :) Ev yapımı chalk paint formüllerini seviyorum, mat ve kireçli güzel bir boya dokusu oluyor. Doğal bir eskitme görünümü için de çok ideal, ancak zımpara gerekliliği konusunda yerden göğe kadar haklısınız. Yani ben chalk painti zımparadan kaytarmak için değil yapay durmayan eskitmeler için seviyorum diyebiliriz.
nalan dedi ki…
Harika bir iş ve anlatım.Sağol Baharcığım.
vintage peony dedi ki…
HArika bir iş çıkarmışsınız..
AsOrTiK dedi ki…
şahane bir çalışma olmuş, eline koluna sağlık bahar'cım. ben de eski dolabımı boyamaya başladım ama bu sıcaklar bütün enerjimi aldı götürdü. öylece duruyor. bittiğinde seninki kadar güzel bir dolabım olacak umarım:)) güzel günlerde kullan.
sevgilerimle