Cumartesi, Mayıs 03, 2014

Ahşap Mobilya Boyamanın Püf Noktaları

Garajda unutulmuş, nereden baksanız 20 yıllık bir dolabı yeniden kullanıma soktum. Hem nasıl yaptığımı anlatmak, hem de küçük ipuçları paylaşmak istiyorum ki, bu işe heveslenen ama bir türlü cesaret edemeyen arkadaşlarıma yardımcı olabileyim.

ahsap-mobilya-nasıl-boyanır

Ham ya da işlenmiş  fark etmez, bana ahşap boyamada olmazsa olmaz nedir deseniz, size hiç düşünmeden zımpara derim. Annie Sloan henüz Türkiye'ye gelmediğine göre- ki gelirse ilk benden duyarsınız- ev yapımı chalk paintmiş, zımpara gerekmezmiş hikayelerine kulaklarınızı tıkayın. Tüm emeğinizin boşa gitmesini istemiyorsanız zımparadan kaçınmayın. Küçük objelerde zımpara kağıtları ve sünger zımparalar yeterli olurken, büyük mobilyalarda zımpara makinaları işinizi epey kolaylaştıracaktır. 

Gözünüzde daha rahat canlandırmanız için açıklamam gerekirse; siz zımparayı mobilyaya sürttükçe, zımpara ince ise yani yüksek gritli bir zımpara ise (220 gibi), mobilya yüzeyinde gözle görülmeyen ince çizgiler oluşacaktır. Zımpara kalın yani düşük gritli ise (80 gibi), hem gözle görülen, hem de elinizle rahatlıkla hissedebileceğiniz oyuklar meydana gelecektir. Yağlı ve yapışkan bir boya tercih etmediğimiz sürece, akrilik esaslı boyaların yüzeye tutunabilmeleri, işte sizin mobilya yüzeyinde açacağınız bu oyuklar sayesinde olmaktadır. Eski mobilyalarda hem boya hem de cila olduğu göz önüne alınırsa, zımpara yapmanın önemi daha iyi anlaşılır. Mobilya üzerindeki katmanın kalınlığına bağlı olarak düşük gritli zımpara ile başlayıp, astar ve boya aralarında zımparayı giderek inceltmek ve en son çok ince bir zımpara ile işi tamamlamak, satin finish denilen durumu yakalamanızı sağlayacaktır.

ahsap-dolap-boyama

Zımparadan sonra yapılacak ilk iş, mobilyanın -varsa eğer- oyuk ya da çatlaklarını, macun ya da dolgu malzemesi ile doldurmaktır. Dolgu malzemesi donduktan sonra yine zımpara yapın ki mobilya ile arasında kot farkı olmasın. Bu işlemi de tamamladıktan sonra artık astarlamaya geçebiliriz. Ben bu tarz büyük mobilyalarda astarlama işlemi için uzun zamandır polisanın su bazlı transfer astarını kullanıyorum. Farklı boya türlerinden geçişlerde de gayet iyi bir yapışma sağlıyor. Astar boya uygulandıktan sonra pütürlü bir hal alıyor ama zımparadan sonra ipek gibi bir yüzey elde ediyorsunuz. Ben toplamda iki kat astar atıyorum.

ahsap-dolap-boyama

Astarlama işlemi bittikten sonra artık boyamaya geçebiliriz. Ben beyaz renkte polisan matrix kokusuz tercih ettim. Siz dilediğiniz su bazlı boya ile çalışabilirsiniz elbette. Yapı marketlerde çok vakit geçirdiğimi belirtmiştim. Çoğu zaman hobi marketlerde satılanlardan çok daha profesyonel fırça ve verniklere rastladığımı ve bu sayede son derece kaliteli ve hesaplı onlarca ürüne sahip olduğumu söylemeliyim. Büyük parçalarla çalışırken kesinlikle iyi kalite bir rulo, iz bırakmayan bir fırça ve ince köşeler için yine uzun kıllara sahip, rahat kontrol edebileceğiniz bir fırça edinmeniz, işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

ahsap-dolap-boyama

Ahşap boyamada ikinci olmazsa olmazım; iyi kalitede bir vernik. Vernik seçerken solvent ya da su bazlı yönünde yapacağınız tercihiniz tamamen kullandığınız boyaya bağlıdır. Yani solventle inceltilen solvent bazlı bir boya kullanmışsanız solvent bazlı vernik, su ile inceltilen su bazlı bir boya kullanmışsanız yine su bazlı bir vernik tercih etmelisiniz. Su bazlı boya üzerine solvent bazlı vernik kullanımı sararmaya yol açar.

Ben bu dolapta yine polisanın su bazlı ahşap verniğini kullandım. Kullanmadan önce iyice karıştırmak ve fırçaya alınan verniğin miktarını iyi ayarlamak lazım, çünkü kullanıma hazır halde ve sulu bir yapıya sahip. Bu nedenle de köşelerde birikmeye müsait. Ahşaba yedirerek uygulamakta fayda var. Çabuk kuruyor ve iki kat uygulama yeterli oluyor.

ahsap-dolap-boyama

Dolabın üst kapaklarında cam vardı. Bunları çıkarıp yerine puantiyeli kumaştan basit perdeler yaptım. Raflar da yine camdandı. Uygun ölçülerde ahşap parçaları boyayarak cam raflarla değiştirdim.

mobilya-nasıl-boyanır
Yine yapı marketten aldığım romantik kulplar da takılınca dolap tamamlanmış oldu. Umarım faydalı bir post olmuştur. Herkese eğlenceli ve bol güneşli bir hafta sonu dilerim.

Linking To:

39 yorum:

  1. Dolabın bir ilk haline bakıyorum, bir de son haline: Mucize gibi, eline koluna sağlık Bahar'ım, dolabı yeniden yaratmışsın çok romantik ve şık olmuş...
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. çok açıklayıcı anlatmışsınız yemek odası takımımı boyamak istiyorum yazdım aklıma dolap harika olmuş ellerinize sağlık içine de hobi malzemeleri oh tertemiz.Kulplara ayrıca bayıldım,perdeler desen hayranlıkla okudum.Paylaşım için teşekkürler.sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş. Artık ben de sizin yazdığınız gibi mucizevi yöntemlere kulak tıkamaya başladım. Zımpara için zımpara makinesi aldım, ama pek işe yaramıyor gibi. Hele kaplama mobilyaları kaldırmada hiç yaramıyor. Bir de sentetik boyayı daha sağlam bulmama rağmen, fırça derdinden uzak duruyorum. Tüm kullandığım fırçalar heba oluyor. Sizin sentetik boya denemeleriniz var mı? Fırçaları nasıl temizleyip muhafaza ediyorsunuz? İlla tiner dolu bir kaba mı doldurmak lazım? Ben tineri üzerine döküp boyayı akıtmaya çalışıyorum ama olmuyor. Bir de burda yaptırdığım antre dolabım için alt kata sentetik boya, en üste akrilik vernik kullandıklarını söylemişti yapanlar. Fırça için; hiç bulaşmayıp geçen hafta bime gelen boya tabancasını mı almak lazımdı acaba :)

    YanıtlaSil
  4. Bahar'cım eline sağlık, müthiş bir değişim. Hayranım yaptıklarına :)

    YanıtlaSil
  5. Baharcım bu yazın için ne kadar teşekkür etsem azdır ,o kadar anlaşılır ve detaylı anlatmışsın ki çok sağ ol.Bizde eski bir konsol var onu yenilemeyi düşünüyorduk ve internetten araştırıyordum,paylaşımın isabetli olmuş.
    Ellerine sağlık dolap muhteşem olmuş güle güle kullan.
    Sevgiler canım :)

    YanıtlaSil
  6. bir milyon kere eline sağlık.
    mucize olmuş

    YanıtlaSil
  7. Eksik olma Müjdem, beğenmene sevindim, çok teşekkür ederim:)

    Ezem Ruveyda, boyarsanız görmeyi çok isterim, çok teşekkürler, sevgiler:)

    NurSer, açıkçası ben hiç kaplama mobilya boyamadım. Ama şu hırdavatçılarda satılan asit bazlı boya sökücüler sanırım kaplamayı da söküp atıyor, denemek lazım. Bunun haricinde kaplama mobilyaların ancak yağlı boyayla kapanacağını düşünüyorum, yani akrilik bir süre sonra atar sanırım. Sentetik boyalar daha sağlam elbette ama ben daha çok metal objelerde tercih ediyorum. Yağlı boya ve vernikte doğal kıllı fırçaları tercih ediyorum ve kullandıktan sonra aşağı yukarı birgün tinerde bekletip temiz bir bezle kuruluyorum. Fırçayı suya değdirmiyorum. Tekrar kullanacağım zaman hafif sertleşmişse yine bir miktar tinerle yumuşatıyorum. Tineri dökerek temizlemeye kalkarsanız kilolarca tinerle ancak temizlersiniz.Küçük bir bardak tiner yeterli olacaktır, olmazsa bir gün sonra yeni bir bardak tinerle işlemi tekrarlayın.
    Mobilyacıların kullandıkları ürünler sanayi tipi. Pek bilgim yok bu konuda maalesef. Benim aktardığım bilgiler birebir deneyip tecrübe ettiklerim. Ama sağlık açısından bakacak olursanız duvardan mobilyaya kadar su bazlı ve kokusuz boya her zaman daha iyidir.
    Boya tabancası geniş alanlar için iyi bir tercih olabilir ama açık havada kullanılması şarttır. Ben hobi olarak boyama yaptığımdan açıkçası duvar boyama haricinde tercih edeceğimi zannetmiyorum. Çünkü el alışkanlığınız yoksa sprey boyayı bile düzgün bir şekilde uygulamak yeterince maharet istiyor. Yine de tercih sizin elbette.

    YanıtlaSil
  8. Sevdacım, çok teşekkürler canım benim:)

    Fatoşcum, çok sevindim bu güzel tesadüfe, hadi yenileyin de ben de göreyim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. Havvacım, çok teşekkürler canım:)

    YanıtlaSil
  10. Kaleminize emeğinize sağlık.harika bir değişim olmuş:)

    YanıtlaSil
  11. çok güzel olmuş bayıldım.Büyük eşyalar yapmak çok zordur.Ben bir kere masa baoyamıştım oda spres boyayla boyamıştım.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Baharcım son yaşadığımdan sonra uzun süre büyük iş göresim yok ama yapacaklar için çok güzel anlatmışsın:) eline koluna sağlık canım, nefis bir iş çıkmış ortaya.

    YanıtlaSil
  13. Çok başarılı bir çalışma olmuş Baharcım, ellerine sağlık, güle güle kullanın yeni dolabınızı:) sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  14. Tam anlamıyla Beni Baştan Yarat projesi olmuş. Sonuç inanılmaz derecede farklı. İlk halinden eser kalmamış. Ellerine sağlık Bahar tek kelimeyle muhteşem.

    YanıtlaSil
  15. Hepimizi cesaretlendiren bir post olmuş Baharım, ellerine sağlık çok şık ve iç açıcı bir hale bürünmüş.

    YanıtlaSil
  16. Bahar hanım ellerinize sağlık, harika bir dönüşüm olmuş. Verdiğiniz bilgiler de çok faydalı. Deneyimlerim sonucu kesinlikle zımpara şartına ben de katılıyorum.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Feyza Hanım, eksik olmayın, çok teşekkür ederim:)

    Merve Hanım beğenmenize sevindim, sevgiler:)

    Molam, çok saol canım benim:)

    Füsuncum, çok teşekkür ederim, sevgiler:)

    Juliette, çok sevindim beğenmene, sevgiler:)

    Gülsenim sende o cesaretten bol bol var zaten, ne haddime:)Öpüyorum çok:)

    Esra Hanım, çok teşekkür ederim. Zımparanın şart olmasının yanında ben yapmayı seviyorum da galiba, yani külfet gözüyle bakılmazsa eğlenceli bile olabilir, değil mi? Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  18. müjdeme katılıyorum ilk haliyle sonrası arasında bağ bile kuramadım.harika olmuş.yazında öyle çok faydalı.harikasın baharım başka ne diyim.çok beğendim çok!

    YanıtlaSil
  19. nasıl yeteneklisiniz, kulplarla birlikte şahane bir dolap olmuş <3

    YanıtlaSil
  20. Alanayım, eksik olma canım benim, çok teşekkür ederim:)

    Rebelcim, sonradan kazanılabilir bir yetenek benimkisi, çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  21. Ellerinize sağlık, çok zevkli bir geri dönüşüm çalışması yapmışınız. Paylaşımınızdan çok yararlandım, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  22. Yesinler O dolabı,ellerine sağlık Baharcım öyle şirin olmuş ki...
    Detaylı anlatımın için ayrıca teşekkürler.Sevgiler sana....

    YanıtlaSil
  23. Gülay Hanım, işe yaramasına çok sevindim, sevgiler:)

    Serpil Ablacım, senin gibi dikiş bilseydim, muhtemelen perdede fırfırlı detaylar olurdu ama benden bu kadar:) Çok teşekkürler, öpüyorum:)

    YanıtlaSil
  24. Elinize sağlık çok güzel görünüyor. Ben de sehpalarım için bir çalışma yapmayı planlıyorum yakın zamanda ve chalk-paint kullanmayı düşünüyordum ki sizin paylaşımınızı okuyunca vazgeçtim. Biraz çileli de olsa zımpara yapacağım; hatta bu işi eşime paslamayı düşünüyorum:)Sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. Selam sizi izlemeye aldım.Elinize sağlık.benim de Sinop'taki evimin mobilyası eskidi. inşallah onu bir gün sizin tarifle boyayacağım.

    YanıtlaSil
  26. Shingetsu, güzel bir tesadüf olmuş o halde, yazık olmasın emeğinize, zımparayı da sevmeye çalışın, daha kolay gelecektir, sevgiler:)

    Parıldayan çiçek, hoşgeldiniz, yardımcı olursam ne mutlu bana, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  27. Ellerinize sağlık müthiş bir değerlendirme yapmışsınız. İyi günlerde kullanmanızı dilerim.

    YanıtlaSil
  28. Nasıl bir sabır var bu ahşap boyamacılarda! Tebrik ediyorum vallahi, sonuç süper Baharcım, güle güle kullanın güzel dolabınızı...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. Süper olmuş... Harika bir çalışma Eline sağlık Sevgili Bahar.

    YanıtlaSil
  30. Ben de geçen sene konsolumu boyadığımda astar kullanmak ve zımpara yapmak arasında kalmıştım. Sonunda zımparaya karar verdim.İyi ki de öyle olmuş çünkü astardan sıkıntılar yaşandığını duyuyorum. Çok uğraştığın belli ,sonuç mukemmel:)

    YanıtlaSil
  31. Karma Butik, çok teşekkür ederim, sevgiler:)

    Esenim normalde sabırsızım ama boyama yaparken bana bişeyler oluyor:))Çok teşekkürler, sevgiler:)

    Handancım, çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim:)

    Evy Craft, çok doğru bir seçim yapmışsın, uzun ömürlü olsun diyorsak biraz emek vericez artık. Çok teşekkürler canım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  32. Harika olmuş, ellerine sağlık. Ben de çok hevesleniyorum ama, zımpara yapabileceğim hiç bir yerim yok, balkon dahil, o yüzden sizlerin bu güzelliklerinizi seyredip seyredip iç geçiriyorum ancak..

    YanıtlaSil
  33. Elifcim zımpara için açık alan şart maalesef. İnşallah ileride senin de gönlüne göre bir yerin olur ve içinden geçen tüm projeleri rahatlıkla yapabilirsin. Çok teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  34. Çok çok güzel olmuş. Güle güle kullanın. Bilirim, büyük parçaları boyamak cesaret, sabır ve çokça kol kuvveti gerektirir :) Ev yapımı chalk paint formüllerini seviyorum, mat ve kireçli güzel bir boya dokusu oluyor. Doğal bir eskitme görünümü için de çok ideal, ancak zımpara gerekliliği konusunda yerden göğe kadar haklısınız. Yani ben chalk painti zımparadan kaytarmak için değil yapay durmayan eskitmeler için seviyorum diyebiliriz.

    YanıtlaSil
  35. Harika bir iş ve anlatım.Sağol Baharcığım.

    YanıtlaSil
  36. HArika bir iş çıkarmışsınız..

    YanıtlaSil
  37. şahane bir çalışma olmuş, eline koluna sağlık bahar'cım. ben de eski dolabımı boyamaya başladım ama bu sıcaklar bütün enerjimi aldı götürdü. öylece duruyor. bittiğinde seninki kadar güzel bir dolabım olacak umarım:)) güzel günlerde kullan.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  38. Merhabalar,
    Chalk Paint ile ilgilendiğinizi gördüğüm için size de bilgi vermek istedim. Annie Sloan Chalk Paint nihayet Türkiye'de. Haziran 2015 itibariyle (muhtemelen sonunda) kurslara ve malzeme satışına başlıyoruz. İlginizi çekerse bizi şimdilik facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz:
    www.facebook.com/pages/Dama-Paint-Annie-Sloan-Chalk-Paint-Mobilya-Boyası/774511695996842
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  39. Hazırlamış olduğunuz içeriğinizde chalk paint tekniği nedir sorusuna güzel bir cevap olmuş. Biz de insanların evlerinin güzelleşmesi için çalışmalarda bulunuyoruz. Sizi tebrik ederiz.

    YanıtlaSil

linkwithin