Bir Reklam

Evde eşimle tv izlerken denk geldiğimiz, sonrasında denk gelsin diye beklemeyi bırakıp doğrudan aradığımız reklamlar vardır. Birazdan anlatacağım reklamı çok sevdiğimiz falan zannedilmesin. Tam tersine nefret ediyoruz, iğreniyoruz, insanları aptal yerine koyduğu için kıyasıya eleştiriyoruz. Ama bir taraftan da reklam son derece komik olduğundan-ya da bize komik geldiğinden- sırf gülmek için izliyoruz. 

ipad

Kendi aramızda ürün tanıtımı yapan kişiye taktığımız lakaplar da var elbette. Eşimin tabiriyle "şellem dudak", benim tabirimle "mor dudak amca" lı reklam şöyle:

Reklamı sunan kadın bir koltuğa, reklam konusu ürünü tanıtacak olan mor dudak amca karşısındaki koltuğa kurulmuş, başlıyorlar programa. Sağ kaş ve gözüyle sol kaş ve gözü arasında müthiş bir orantısızlık olduğundan ve gözleri hiç durmaksızın sağa-sola oynadığından, mor dudaklı amcayı ilk seferde dört dörtlük takip etmeniz mümkün değil. Önce bizim gibi uykuya yakın saatlerde izleyip bir süre alıştırma yapmanız lazım, tabii sonuna kadar dayanabilirseniz. Takriben bir hafta sonra, bünyeniz bu monoton sese alışacak ve uyumadan önce gözleriniz bu reklamı arayacak, ciddiyim!

Şimdi bu mor dudak var ya, kendini ağzı laf yapan, girişimci, sırf çene gücüyle dünya kadar malı satabilen, kocaman şirketlerin peşinde koştuğu bir satış dahisi gibi tanıtıyor. Firmalarla belli bir prim karşılığında anlaştığını, kendisine tanınan kotayı da indirimli olarak biz sevgili müşterilere ulaştırdığını ifade ediyor. Siz hiç tablet görünümlü oyun konsolu, müzik çalar, dividi ve bilgisayarı bir arada gördünüz mü? Görmediyseniz işte mor dudak amca makineli tüfek gibi anlatıyor. Bundan sonraki cümleleri tek tek yazdım ki izleyiciye ne muamelesi yaptığını siz de görün istedim. Diyor ki:
Bu tablet bir bilgisayar olduğundan; film izleyebilir, müzik dinleyebilir, internette gezinebilirsiniz. ( Vay beeee!)
Ürünün içinde yüklü olarak Kur'an uygulaması, çocuklar için Arapça alfabe ve bayanlar için dünya mutfaklarından tarifler bulunuyor. Ayrıca internet bankacılığı uygulamaları ve bütün sosyal ağlar da mevcut. (Eh, bizim gibi cahiller internetten bihaber olduğundan, bu tarz uygulamaların yüklü gelmesi nimet elbette, yoksa nereden buluruz yemek tarifini, alfabeyi? İçinde cüz olan evlerde büyümedik sonuçta hiç birimiz.)

Bu tablet, aynı zamanda oyun konsolu oluyor. Çocuklarınız artık telefonunuzu alıp kaçmayacak, çünkü bu tabletle hediye olarak çocuklar için oyunlarınız da yüklü olarak geliyor. (Allahım, ne olur içinde küp küp olsun, yılan olsun, bir de Mario olsun, ne olur!)
Bu ürünün muadilleri piyasada 2500-3000 TL iken, ben şellem dudak olarak ve şellem dudak kotasıyla bu ürünü size çok daha uygun fiyata sunuyorum. O ürünlerin pahalı olmasının tek sebebi markaları. (Bu durumda senin sattığın ürünün marka değeri ne??? Milyonlarca satış yapan markaları niye aşağıladın ki şimdi, anlamadım!)

Pahalı tabletlerde word, excel gibi programları açamıyorsunuz, ancak biz son teknolojiyiz ve hatta onlardan daha iyiyiz. Bizde povır point, word ve exceli açmakla kalmıyor, üzerlerinde değişiklik de yapabiliyorsunuz. (Vallahi billahi aynen bu cümleyi kuruyor, word ve excel üzerinde ne gibi değişiklikler yapabiliriz araştırıyorum, ama her şekilde önce bir word ya da excel dosyası oluşturmam yönünde uyarılarla karşılaşıyorum ,evet sanırım önce bir dosya lazım, çok emin değilim ama!)
Bu tablet öğrencilerin, iş kadınlarının ve iş adamlarının çok işine yarayacak. Şu anda herkesin dabıl yu ve dabıl yu ve dabıl yu ve nokta bilmem ne  nokta com adresini açmasını istiyorum. İster cep telefonlarınızdan girin ister evinizdeki bilgisayarlardan. Bu adres firmanın resmi sitesidir.
(Bak nasıl yol gösteriyor, söylemese nerden girecektik internete? Yalnız adreste bir sorun var, dediğine göre adres şu şekilde oluyor: "wvwvwv.bilmemne.com"  Dabıl yu tamam ama sonradan gelen "v" harfi işi bozuyor. Sunucu bulunamadı dedi google. Niye acaba?)

Açın bakın internet sitesine, 1129 TL normal fiyatı. Şu anda kampanyada olduğundan 829 TL'ye satılıyor. Bu fiyatları unutun. Ben kısa süreli bir kampanya başlatıyorum. Altta gördüğünüz numarayı arayın ya da sadece çağrı bırakın. Bir kişinin yalnız bir kez çaldırma hakkı var. Çünkü ilk arayan 500 kişi bu ürünü KDV dahil 289 TL'ye alacak. Ama bir kişi bir kez aradığında dilediği kadar ürün alabilir. (Kulağa tuhaf geldiğini biliyorum ama durum bu. Bir kere çaldırabiliyorsunuz, ilk çaldıran 500 kişi gibi saçma bir sınırlama var, sanki firma bir günde o kadar ürün satabilirmiş gibi. Üstüne üstlük bir kez arayınca dilediğin kadar alabiliyorsun. O zaman bu sınırlama neyin nesi diye sorasım var, tutmayın beni!)

Kapıda bu ürünü alınca çığlık atın sevincinizden ve beni anın. Ön yargılarınızdan kurtulun. Firma televizyonda reklam verecekti, benimle masaya oturdu, ben de onlara dedim ki; "reklama harcayacağınız parayı bana verin, ben en iyi şekilde tanıtayım, bana vereceğiniz kotadan reklam parasını düşün, kalanını bana verin." ( Eh ürünü alanlar çığlık atmayı unutmasın o halde. Firma da amma büyükmüş, şellem dudakla masaya oturduğuna göre büyük olmalı, sandalyeye sığamamışlar, belli!)

Ödemelerinizi vade farksız ama MAİL ORDER sistemiyle ve taksitle yapabilirsiniz. Sizi firmanın finans bölümünden (muhasebe çok sıradan şekerim, finans kulağa büyük bir holding gibi geliyor değil mi?) arıyorlar, telefonda kart bilgilerinizi (validenizin nikahıyla birlikte) veriyorsunuz, 5 taksitle ürünü alıyorsunuz. Kart bilgilerinizi verirken şüpheye düşmeyin, çünkü sizi firmanın FİNNNANSSS bölümü arıyor. ( Hah şöylee, sadede gelelim. Apple falan mail order dese şaşırmam da mor dudak amca şüphelenmeyin deyince bir şüphe kapladı içimi ne yalan söyleyeyim. Finans kelimesini bastıra bastıra söylemesi bile işe yaramıyor maalesef. )

Açıkçası ben alıyor olsaydım kredi kartıyla işi bitirirdim, olur ya bu kota, belki kota bitti derler, belki vermezler, o yüzden ben hemen kredi kartıyla ucuz ucuz alırdım, kota bitse bile benim ürünümü vermek zorundalar. ( Yani kapıda peşin ödeyeceğiz dersek bize ürün yok mu, anlamadım?)

Ürünün yanında ürüne özel 100 TL değerinde kılıf gönderiyoruz. Bunun yanında ethernet kablosu, araç şarjı, ekrana parmak bastırmak istemeyenler için plastik uçlu kalem, ara kablosu, usb kablosu, stereo ses kulaklığı ve şarj aleti hediye. ( Ohhh çok şükür, kara kara düşünüyordum, ya şarj aleti hediye olmasaydı, şarjı bitince ne yapacaktım ha ne yapacaktım!!!)

Firma o kadar büyük ki, bugün tüm gsm operatörleri firmayla anlaşma yapmaya çalışıyor, öyle büyük bir firma. ( Eeee, pekiii, bu büyük firmanın zoru ne o halde, neden anlaşmaya yanaşmıyor? Gsm firmaları mı küçük geldi, derdi ne anlamadım ki?)

Ürün niye bu kadar ucuz, çünkü tamamen Türk yapımı. Garanti belgesi ve kullanım kılavuzu var. Aldığınız çin malları için ikinci gün Çin'e gidip Çinliyi bulmanız lazım. Ama biz 2 yıl garanti sunuyoruz. (Kanunen zaten 2 yıl garanti sunmak zorundasın, ne Çinlisi, ne Çini yahu!)

Kotamız doldu, evet şu an kota bitti maalesef. Ama ben şellem dudak olarak hemen 50 kişilik bir kota daha açıyorum.  (Bence firma dükkanı kapatsın, tüm ürünleri de mor dudak amcaya versin, arkasına yaslanıp paracıklarını saysın. Her gün 20 dakikada en az 500 ürün, 289 TL'den 144.500 TL ediyor. Yarısı reklama gitse iyi yani, iyiiii:)

Hafta sonu carrefour'da benzer tabletler gördük. En pahalısı 150 TL falandı. Bu reklamı izlerken bunlara inanan var mıdır diyorum ama eşimin de dediği gibi cahil ve bu tür cihazlara meraklı kişiler kolaylıkla kanabilir. Gözünüzü açın, tek tek yazdım işte. İzleyicinin zekasıyla alay ederken kendi beyin kapasitesini açığa vurduğundan habersiz insanların yaptığı bir reklam, bu kadar olabiliyor demek ki. Neyse işte biz bazı geceler izleyip, eleştirip, gülüyoruz bu reklamlara. Uykunuz falan kaçarsa tavsiye ederim.

Yorumlar

bücürükveben dedi ki…
Bahar'cığım bu bahsettiğin reklamı görmedim ya da denk gelmedim, daha doğrusu satışa yönelik uzun reklamları anında kapatıyorum bazen elektrikli halı yıkama vs. gibi şeylere rastladığım oldu ya da bel ağrısı çekenlere bir şeyler satmaya çalışıyorlar bakmıyorum ama dediğin gibi insanları salak yerine koyuyorlar, kapıdan ve internetten reklama bakıp hiçbir şey alınmaz...yıllar önce yine de rahmetli annem kapıya gelen pazarlamacıdan o zaman modaydı emaye tencere seti almıştı:))ucuz bir şeydi ama pahalı değildi...benim reklamlarda en gıcık olduğum şey çoğunda İngilizce şarkı hatta bazen İngilizce karşılıklı konuşmalar geçmesi, dizilerde de öyle mesela 'sert bir kahve yap' diyor adam. Türkçe'de sert kahve olmaz ya da kültürümüzde olmaz, bizde 'acı kahve' vardır, 'okkalı kahve' . orta kahve vardır ..benzer çok şey var dilimizi katlediyorlar ortaya abuksabuk bir dil çıkıyor..nereden nereye geldim haklısın sonuçta:)
sevgiler
X madame dedi ki…
haha biiliyorum bizde izledik onu yarıla yarıla :))
izlemeyen inanmaz belki ama gerçekten anlattığın gibi. şaka gibi yani :))
en basit bir özelliği sanki yeni keşfedilmiş gibi sadece bunlarda varmış gibi anlatmaları yokmuuu eşimle ben ölüyoruz...
sanki kendim yazmışım gibi okudum yazını ellerine sağlık :)
bizde hep aynı noktalara takılmıştık... bunlara inanan varmı? alan var mı? biz bunu alan varmı acaba diye düşünürken adam kota doldu diyo yaaa :))
Gözlük dedi ki…
:))) çok güldüm :) süper anlatmışsınız :)çok da merak ettim amcayı
Unknown dedi ki…
:)))
geçen akşam biz de izledik eşimle.o an telefon açıp almak için değil ama birden bu tablet bilgisayarlar çok büyük bir ihtiyacımızmış gibi hissetmeye başladık:)))
şellem dudaklı amca biraz daha izlersek bizi kandırabilir:))
Dolunay -Alanayarts dedi ki…
ha ha mor dudak deyince valal hemen tanıdım:)) yatak odamda televizyon vardır ve televizyon açık uyurum başka türlü olmuyor bende:) geceleri mor dudağın beyin yıkama seansların da ne oluyor deyip bir hışımla kalkıp kumandayı aradığım yada tele terlik fırlattığım olmuştur.ama bal dünyasınıda es geçmememk lazımmm!
Pınarın Dünyası dedi ki…
Ya hep izleyip sinir olurdum da senin gibi detaylandırıp anlatmak hiç aklıma gelmezdi harika olmuş yazdıkların . Evet hala dünyadan bir haber o kadar çok insan var ki malesef bunlar onları kandırmaya yönelik :( bu çok üzücü.
Unknown dedi ki…
Sayende ne izlememe nede yorumlamama gerek kalmadı,öyle güzel anlatmışsın ki..İnsanları aşağılayıcı ve sömürücü bu tip reklamlardan nefret ediyorum,hele bir de olaya doğal süsü vermiyorlar mı....
bahar006 dedi ki…
Müjdem iyiniyetli insanları kandırıyorlar, dışarda üç otuz paraya satılan şeyleri dünya harikası gibi tanıtıyorlar Bir ara da kapıdan satışta kandırmaca epey artmıştı. Ev hanımlarını senetle borçlandırıp sonrasında hacze geliyorlardı.

Türkçe konusuna gelince Müjdem, araya İngilizce kelime koymadan konuşan pek kalmadı maalesef değil mi? Günlük konuşma neyse ama tv reklamlarının daha özenli olması lazım, sevgiler canım:)
bahar006 dedi ki…
X madame, her akşam izlediğimizde dur ben şunu bir yazayım diye diye en sonunda yazdım rahatladım. Pis adam! İnanan olmasa reklamlara verecekleri bu kadar parayı nereden bulacaklar, ilk voleyi ne kadar sağlam vurdularsa hala bitmedi paraları:)

Gözlük, her gece saat bir gibi kanalları gez, birinde olmazsa diğerinde mutlaka denk gelirsin, kaçırma şansın sıfır:)

Ebru:)) O çeneyle hipnoz edip kandırabilir cidden, sevgiler:))

Alanaycım:)) Evet bir de o bal reklamı var, adam ilk sunarken zayıftı, şimdi bumbastik şişko bişey oldu. Çok acaip vurgun yaptılar zaten, yani mantıken o kadar balı alıp be yapabilir insan, Arap değilse? Sevgiler canım:)

Pınarın Dünyası, yazmasam içimde kalırdı, yazdım rahatladım, çünkü ben de çok sinir oluyorum, daha program ismi söylemekten aciz, çıkmış mal satıyo, pazarcı kılıklı herif. Çok teşekkürler ziyaretin için:)

Serpil hoşgeldin:) Özellikle uyduda sırf reklam sunmak için kurulan kanallar var, tabii sırf bu kanallara takılan insanlar da var, 10 kişiden birini kandırsa kar yani, sevgiler:)