Hukuki Bilgiler-Adli Yardım ve Cmk


adalet-tanrıcası
Artık bloğumda zaman zaman hukuki alanlarda pratik bilgiler vermek istiyorum. Fazla kafanızı şişirmeden ama hiç olmadık bir anda başınıza gelebilecek durumlarla ilgili notlar... Bugün ilk olarak bilmeyenler için Adli Yardım ve CMK konusundan bahsedeceğim.

ADLİ YARDIM

Adli Yardım Merkezleri, her ildeki baro bünyesinde faaliyet gösteren, maddi imkanı olmayan vatandaşlara hukuki yardımda bulunmak amacıyla gönüllü avukatların dahil olduğu bir sistemdir. Açmayı düşündüğünüz ancak maddi imkansızlıklar sebebiyle açamadığınız davalar için bulunduğunuz ildeki Adli Yardım Merkezi'ne başvurarak kendinize bir avukat atanmasını isteyebilirsiniz.Adli Yardım Merkezi, bu talebiniz karşılığında sizden bazı evrakları tamamlamanızı isteyecektir. Evraklar tamamlandıktan sonra, uzmanlık alanlarına göre Adli Yardım Sistemi'nde kayıtlı bulunan avukatlardan ihtiyacınıza cevap verecek bir avukat tarafınıza atanır. Avukat için herhangi bir vekalet ücreti ödemezsiniz. Sadece noterden vekaletname çıkarırken maktu bir harç ödersiniz. Ancak bu masrafı dahi karşılayacak gücünüz yoksa, avukatınız bir dilekçeyle Adli Yardım Kurulu'na başvurur ve söz konusu giderin Adli Yardım Fonu'ndan karşılanmasını ister. 

Yargılama giderlerine gelince; eğer talepçi olarak (Adli Yardım merkezi'ne başvuran vatandaşlar talepçi adını alır.) sözkonusu dava masraflarını karşılama gücünüz yoksa, avukatınız dava dilekçesi ile birlikte ilgili mahkemeden Adli Müzaharet talebinde bulunur. Bu durumda talepçiden peşin harç alınmaz. Ancak talepçi, peşin harç dışındaki masrafları karşılayamıyorsa, bu giderler Adli Yardım Fonu'ndan karşılanır. Adli Müzaharet talebinin reddi halinde ise, peşin harç da dahil tüm giderler, red kararının bir örneğiyle birlikte Adli Yardım Kurulu'na sunulur, talep Baro Yönetim Kurulu'na iletilir ve kabulü halinde yine Adli Yardım Fonu'ndan karşılanır.

Açılan davanın talepçi lehine sonuçlanması ve kararın icrası sonrasnda, tahsil edilen miktardan Adli Yardım Fonu'nun yaptığı masraflar iade edilir.

Talepçinin Adli Yardım Kurulu'na yaptığı başvuru, sadece o işe özeldir. Yani talepçi, talebinden farklı bir hukuki  işini, atanan avukata yaptıramaz. Her dava için talepçinin ayrı bir başvurusu gerekmektedir. Yine aynı şekilde, ataması yapılan avukat da sadece görevlendirildiği işi yapmaya yetkilidir. Söz konusu işle ilgili, örneğin icra takibi gibi avukatın işe devamını zorunlu kılan bir durum ortaya çıkarsa, avukatın da yine dilekçe ile Adli Yardım Kurulu'ndan ek yetki istemesi gerekmektedir. Son olarak; sadece açılmamış davalar değil, açılmış ve devam eden derdest dosyalar ile yine aleyhinize açılan hukuk davaları için de Adli Yardım talebinde bulunabilirsiniz.

CMK

Adli Yardımdan farklı olarak; şüpheli, sanık, mağdur/müdahil ayrımı olmaksızın her türlü soruşturma, kolluk kuvvetlerinde ifade ve hakkınızda açılan her türlü cezai davada, talebiniz olması halinde yine bulunduğunuz ilin barosu, alanında uzman gönüllü avukatların bulunduğu CMK Servisi'nden tarafınıza bir müdafii atayacaktır. Örneğin hakkınızdaki şikayet nedeni ile Emniyet Müdürlüğü'ne çağrıldınız, ifadeniz alınmadan tarafınıza bir müdafii atanmasını isteyebilirsiniz. Avukatınız en geç bir saat içinde gelecek ve o aşamadan sonra işin tüm safahatinde yanınızda olacaktır. Cmk Merkezi 24 saat hizmet veren bir birimdir ki bu da ceza hukuku anlamında kimin başına ne zaman ne geleceğinin belli olmaması durumuyla bağdaşmaktadır. Cmk Servisinden yararlanmak ücretsizdir. Yine Adli Yardımdan farklı olarak vekalet çıkarmanız da gerekmemektedir. Soruşturma ya da dava dosyanıza, baro tarafından müdafii atandığı zaten bildirilecektir.  İstisnai olarak dava sonucunda haksız çıkan sanık aleyhine hükmedilen vekalet ücreti için, Barolar Birliği'nin ücreti ödeyebilecek durumda olan sanığa rücu hakkı bulunmaktadır.

Beklenmedik zamanlarda yaşanan olaylar nedeniyle, kişilerin yanında CMK Servisi'nden bir avukat bulundurması, daha doğrusu bunu talep etmesi yararınadır. Yüzde yüz haklı olsanız bile, avukat talep etmekten çekinmeyiniz. Olaydan sonra aklı karışan, panik olan kişinin vereceği ifade, yargılama esnasında savunmasına temel oluşturacaktır. Hukukta bir kelimenin, hatta ve/veya gibi basit bir ayrımın bile ciddi ve birbirinden tamamen farklı sonuçlar doğurduğu gözönüne alındığında, bir müdafiinin varlığı son derece önemlidir. Örnek vermek gerekirse, kelime olarak uzlaşma kulağa son derece pozitif gelse de, ifadeniz sırasında "Uzlaşmayı kabul ediyorum." demeniz, sizin aynı zamanda suçu kabul ettiğiniz izlenimi de uyandırmaktadır. Bu gibi tatsız durumların önüne de ancak bir müdafii yardımı ile geçebilirsiniz.

Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur, sabrınız için teşekkür ederim.

Yorumlar

okuyan dedi ki…
verdiğin bilgileri saklamak adına bir dosya oluşturup kaydetmeliyim... teşekkür ediyorum...
bahar006 dedi ki…
Ben teşekkür ederim tatlım:)
AslıASLI dedi ki…
Bende kopyalayıp kaldırıcam. Çünkü hiç bir yasal düzenlemeden haberimiz olmuyor..

Çok tskler baharım, çok faydalı bir paylaşım..
bahar006 dedi ki…
Teşekkürler aslım, normalde ulaşılabilir bilgiler ama neyi aradığını bilmek de önemli, faydası olursa ne mutlu:)
Nalan Ünal dedi ki…
Avukatlar aleminin en şeker avukatı, bu tarz bilgilendirmeler faydalı olacaktır.
Maya dedi ki…
çok faydalı, ne güzel düşünmüşsün ablacım, ışık tutmak adına, akılda bir parça da tutunsa yeter :)
fiamma dedi ki…
Baharcığım harika bilgiler vermişsin. Allah muhtaç etmesin lakin insan başına ne geleceğini ve geldiğinde de ne yapacağını bilmeyebiliyor.Bu verdiğin bilgiler belki yakın çevremizdeki bir insanı aydınlatmamıza ona yol göztermemize neden olur illa bizim için değil bir kişiye bile faydamız dokunsa ne mutlu.<özellikle hukuk sistemimiz bu kadar çetrefilli ve karmaşıkken altın değerinde bu bilgiler. ben de kaydediyorum. teşekkürler. Kadın hakları konusunda da varsa böyle hukuksal paylaşımların bizimle paylaş lutfen.
mavii dedi ki…
baharcım çok teşekkürler cnm okuyunca hiç birşey bilmediğimi farkettim:)
bahar006 dedi ki…
Nalan ablacım çok teşekkürler:)

Mayacım saol canım benim:)

Fiammam bir sonraki yazım zaten kadın hakları merkezleriyle alakalı. Çok teşekkürler güzel yorumun için:)

Mavicim, insanın başına gelmeden bilmesi biraz zor ama faydam olursa ne mutlu:)
Dolunay -Alanayarts dedi ki…
özellikle CMK yi bilmiyordum.ne güzel her gün birşeyler ve doğru şeyler öğreniyoruz birbirimizden.teşekkürler canım...
bahar006 dedi ki…
Alanaycım, ben teşekkür ederim:)